Quantcast

Парламентът прие доклада за Изборния кодекс

Елица Мартинова Последна промяна на 01 ноември 2013 в 09:48 1962 7

Мая Манолова Снимка БГНЕС.
Мая Манолова Снимка БГНЕС.

 

Парламентът прие без дебати доклада за работата на Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс. Той бе представен в пленарна зала от председателя на комисията Мая Манолова.

Временната комисия на Манолова бе създадена в средата на юли за срок от три месеца. Тя проведе работни срещи с юристи, граждани и представители на неправителствени организации. Зам.-председателят на парламента Манолова се надява новото изборно законодателство да бъде гласувано до края на годината.

Проектът за нов Изборен кодекс се състои от 239 страници. Той предвижда нови правила, които ще въведат пропорционална избирателна система с преференции. Това означава, че избирателите ще имат шанс да пренареждат партийните листи и да посочват предпочитанията си за конкретен кандидат. На парламентарни избори хората ще могат да гласуват за личности, като по този начин, ако един кандидат получи достатъчно гласове в изборния район да се нареди в по-челни позиции на листата и да влезе в парламента. 

Принципът за уседналостта, разписан в действащия Изборен кодекс като мярка за справяне с изборния туризъм, ще остане и в новия законопроект.

Новият проект предвижда машинно гласуване, което трябва да се справи с манипулирания вот. Пак със същата цел новото изборно законодателство ще промени вида на бюлетините - всяка от тях ще има уникален номер, който ще бъде премахван при поставянето в урната.

Отпада привързаността на наблюдателите и застъпниците към конкретна избирателна секция. OFFNews припомня, че преди парламентарните избори през май много неправителствени организации възразиха срещу този регламент. Мотивът им бе, че НПО-тата нямат достатъчно средства, за да осигурят наблюдател във всяка изборна секция в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2013 в 13:43

Я се опитай да си извадиш главата от изотзадзе и да си намериш нормална работа. Тия фекалии може да си ги сърбате само феновете на Мая Общата. А конкретния "законопроект" мога да го разпиша за една седмица.

01.11 2013 в 12:02

А къде е електронното гласуване ?

01.11 2013 в 10:20

А, че то има ли "управляващи" вееееее? Че и грижи имали... Смях!

01.11 2013 в 10:19

А майчето разправяше, че това било чернова.

Стига глупости, машиното гласуване УЛЕСНЯВА манипулацията. Номерираните бюлетини улесняват отчитането на купения вот.

Кои нпо-та се уплакаха, че нямат средства? Движението на петното ли?

Само избиратели от секцията трябва да имат свободен достъп на наблюдатели при преброяването на бюлетините!

01.11 2013 в 10:16

Брат, успокойсе. Още 3.5 г. има до изборите. Изборният кодекс изобщо не е първа грижа за никой. Има далеч по-важни неща. Мутрата рапоня и шайката му са още на свобода и продължават да грабят и да рушат държавата. Това трябва да е първа грижа на управляващите.

01.11 2013 в 10:09

Или не можеш да четеш, или наистина ти хлопа дъската сериозно.
Я пак опитай да осмислиш написаното.

01.11 2013 в 10:04

Страшна работа. За три месеца (и други три преди това) толкова т.е. нищо. Видяхте ли сега защо БСП иска нов изборен кодекс? Сега ще го пише още поне 6 месеца, а после докато осигури машините за електронно гласуване ще минат поне още 45 години....