И новият Изборен кодекс ще бори изборния туризъм

Елица Мартинова 19 септември 2013 в 17:02 1977 1

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.
Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

Принципът за уседналостта, разписан в действащия Изборен кодекс като мярка за справяне с изборния туризъм, ще остане и в новия законопроект, изготвен от ресорната времeнна комисия, оглавявана от Мая Манолова.

„Искам дебело да подчертая, че правилата, които регламентират уседналостта, не се променят спрямо промените, които бяха въведени в ИК, който действа в момента. Предвижда се шестмесечна уседналост. При постъпили други предложения темата може да бъде обсъждана“, коментира председателят на комисията на днешното заседание.

Коментарът на Манолова е отговор на нападките от страна на ГЕРБ, които многократно са заявявали, че управляващите желаят да пренапишат Изборния кодекс, за да премахнат принципа на уседналост, срещу който в края на миналата година се обяви ДПС.

ГЕРБ твърдяха, че левицата и ДПС са се уговорили да отстранят изискването за 6-месечно пребиваване в страната преди вота, за да се върне изборния туризъм.

Съществена промяна в изборното законодателство е предложението да се въведе избираемост за кметовете на малките, където жителите са над 100. Според настоящия регламент право да избират кмет имат малките населени места с над 350 души.

Новият ИК планира да въведе два избирателни района за градовете с районно деление. Такъв в момента е Варна, където от години жителите се борят с изключително дълга изборна бюлетина.

На заседанието на комисията присъстваха представители на Обществения съвет, които поискаха от комисията още седмица, в която да изготвят становището си по новия Изборен кодекс.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!