Гласуване с преференции и машинен вот в новия Изборен кодекс

Елица Мартинова 12 септември 2013 в 15:46 3771 4

Мая Манолова и Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС
Мая Манолова и Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС

Пропорционална система с преференции и машинно гласуване са две от основните промени, залегнали в новия Изборен кодекс, който ресорната временна комисия в парламента предлага.

Това стана ясно на днешното заседание на комисията, на което председателят й Манолова представи в резюме основните текстове на новото изборно законодателство.

Манолова обясни, че се предвижда Изборният кодекс да въведе пропорционална система с преференции. Това означава, че избирателите ще имат шанс да пренареждат партийните листи и да посочват предпочитанията си за конкретен кандидат.

„Раздали сме и вариант на смесена система – така, както е предложена от Михаил Константинов. Ако бъде решено въвеждането на смесена система, имаме готовност да преработим всички текстове, така че да отговарят на това решение“, обясни председателят на комисията.

Друг важен момент в новите текстове е въвеждането на машинен вот на всички национални избори. Манолова обаче уточни, че тази промяна е драстична и не би могла да се въведе веднага.

„Първоначално то може да бъде съчетано с гласуване с хартиени бюлетини, защото толкова рязка промяна няма как да бъде направена изведнъж. В секциите в градовете с над 20 000 или 30 000 избиратели първоначално да може да се гласува и машинно“, каза Манолова. Идеята е машинният вот да навлезе още на изборите за европейски парламент през май 2014 г.

Манолова обяви, че новото законодателство ще въведе допълнителна защита за бюлетините, използвани на изборите. Идеята, заложена в новия Изборен кодекс, е всяка бюлетина, която е отпечатана за вота, да бъде номерирана.

„Предвижда се и възможност за сравнение на бюлетината, която секционната комисия дава на избирателя и бюлетината, която избирателят връща. Знаете, през последните години сме свидетели на злоупотреби точно в тази област и се надяваме, че този текст ще сложи край на тези порочни практики“, коментира Мая Манолова.

Новият регламент предвижда и промени, касаещи Централната избирателна комисия. Текстовете предлагат да се премине към експертна изборна администрация, ЦИК да стане независим държавен орган, а представителите й да се избират от парламента.

Всички тези предложения влизат във все още работния вариант на Изборния кодекс. Манолова даде на представителите на гражданските организации и на членовете на комисията едноседмичен срок, в който да се запознаят със законопроекта. Червеното острие си постави за цел Изборният кодекс да бъде внесен още в средата на октомври, когато изтича срокът за работата на ресорната временна комисия.

„Около 15 октомври изтича 3-месечният срок на действие на временната комисия и се надявам да се вместим в този срок, така че в зависимост от мнението на членовете на временната комисия да сме готови да внесем проект, който да бъде приет от парламента“, каза Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови