Quantcast

Из новия Изборен кодекс: Машинно гласуване и бюлетини с уникален номер

Последна промяна на 19 октомври 2013 в 09:53 3623 13

Мая Манолова, Снимка: БГНЕС
Мая Манолова, Снимка: БГНЕС

На следващите национални избори ще можем да гласуваме електронно, с хартиени бюлетини и да избираме личности, а не партии, ако избираме нов парламент.

Това е част от новия текст на Изборния кодекс, обяснен от Мая Манолова в предаването "Животът и други неща" по БНТ 1.

"ИК е вече готов юридически продукт, следващата седмица ще бъде разгледан в парламента, като най-вероятно до 2-3 седмици ще бъде внесен като законопроект", обясни Манолова.

Според нея, през последните месеци много хора, включително НПО-та, обикновени граждани, комисии и парламентаристи са се трудили върху новия изборен кодекс, който обаче все още понася някой критики.

Такъв е примерът с активната регистрация и борбата с "мъртви души". В предложенията на комисията, изготвила новия ИК, се предлага  метод, по който следващите национални избори за Европейския парламент да се превърнат в база на гласоподавателите. Така хората, част от "мъртвия списък" с хора, които не живеят в страната, починали или с непостоянен адрес, ще бъдат изчистени.

На парламентарни избори хората ще могат да гласуват за личности, като по този начин, ако един кандидат получи достатъчно гласове в изборния район да се нареди в по-челни позиции на листата и да влезе в парламента. 

Купеният и манипулиран вот ще бъде контролиран с машинното гласуване и нов вид бюлетини, които ще бъдат печатани под контрола на държавната печатница на БНБ. Всяка бюлетина ще има и уникален номер, който ще бъде премахван при поставянето му в изборната кутия, за да се намали купуването на гласове.

Чрез гласуването с машини правителството ще се опита да убеди хората, че техният глас важи и че няма да бъде подложен на манипулация.

"Няма какво да се лъжем, всеки знае, че вот се купува и манипулира. С новите изборни правила трябва да покажем на хората, че техният глас е важен", коментира още Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2013 в 15:40

Интересно защо Дартснюз има различна позиция??? Според тях "Черновата на Мая е употребила гражданите". Единствената й цел е била да внуши готовност за предстоящи избори, за да успокои политическите страсти.
http://www.dartsnews.bg/News/57790

19.10 2013 в 14:18

Г-н Найденов, не са проблем и тези ваши предложения да бъдат приети и приложени... само че какво от това?
В крайна сметка резултатът ще е почти един и същи. БЕЗКОНТРОЛЕН ЕДНОКАМАРЕН парламент с диктатура на поредната партия-победителка /или група партии/. От там - същия диктат и Безконтролни /реално/ МС, КС, ВСС, цялата съдебна система, безличните областни управи и всякакви органи и органчета, които са производни от еднокамарния парламент.
Технологията при провеждане на едни избори е важна, но 100 пъти по важен е смисълът и резултатът от дейността на това, което си избрал.
Новият ИК не решава нито един въпрос относно Смисълът на тези избори в РБ.
"Смисълът" минава през промяна на днес действащата Конституция.
Каквито и избори да се правят днес в РБ, ако не се промени СИСТЕМАТА и политическия модел - нищо няма да се промени. Ще има да правим реформи и някакви идиотски перестройки /с БГ наименование - "преход"/ някъде до второто пришествие.
Не може с промени в ИК да се смени или поне промени една не работеща и пагубна СИСТЕМА.
Днешната СИСТЕМА е основана на два основни принципа:
1. Пълна безконтролност и неконтролируемост на всички власти по хоризонтала и вертикала, гарнирани с принципа за ненаказуемост.
2. Тотално отрязване на обратната връзка на Суверена към всички власти, които е овластил или в нарушение на Конституцията - които не е овластил /съдебната власт/и изолация на Суверена от всички процеси, случващи се в собствената му община, регион, държава.

19.10 2013 в 13:33

Mм, дааа! Много смисленс дискусия!!!

19.10 2013 в 13:14

Да позная ли кой ще прави машинното гласуване? :)

19.10 2013 в 12:21

Трябва да се гласува само за местен или национален мажоритарен кандидат, в два тура, с право на един положителен и един отрицателен вот на тур. Машинно гласуване. С пълна проверка на машината, и камера на всяка партия или организация да снима машината и гласуването - ръката и копчетата. Да има копче "срещу всички" кандидати. Народният представител да служи пет години и сбогом. По всяко време да могат да се извършват избори, ако 35% от избирателите в избирателният район, се подпишат за това.

Върховният съд на Индия призна правото на избирателите да гласуват “срещу всички”. Сега, в електронните машини за гласуване, за гласоподавателите ще има съответния бутон.

Индийски активисти предложиха: ако повече от 50% от избирателите гласуват против всички в избирателния район, то трябва да има нови избори.

Общите избори в Индия – най-голямата демокрация по брой на населението в света – ще се проведат през следващата година.

19.10 2013 в 11:52

Иначе казано член 1 гласи: КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ЗА БСП, БЮЛЕТИНАТА МУ Е НЕВАЛИДНА!!!

19.10 2013 в 11:14

Това са господарите, елитаризма, нали кралица Виктория е взимала тонове кокаин.

19.10 2013 в 11:11

И от чаеното парти, са така.

19.10 2013 в 11:07

Само че БНБ вече няма държавна печатница, а частна.

Колко милиона ще ни струват тези никому ненужни защити на хартиените бюлетини?

На европейските избори могат да гласуват и граждани на други страни от ЕС, така че тези списъци са едно голямо меле.
Проста ли е Манолова или се прави?

19.10 2013 в 10:40

А ве, некой мое ли ми кае, що сите жени от куманистите изглеждат на проститутки а мъжете на пеливани!?