Из новия Изборен кодекс: Машинно гласуване и бюлетини с уникален номер

OFFNews 19 октомври 2013 в 09:53 4144 13

Мая Манолова, Снимка: БГНЕС
Мая Манолова, Снимка: БГНЕС

На следващите национални избори ще можем да гласуваме електронно, с хартиени бюлетини и да избираме личности, а не партии, ако избираме нов парламент.

Това е част от новия текст на Изборния кодекс, обяснен от Мая Манолова в предаването "Животът и други неща" по БНТ 1.

"ИК е вече готов юридически продукт, следващата седмица ще бъде разгледан в парламента, като най-вероятно до 2-3 седмици ще бъде внесен като законопроект", обясни Манолова.

Според нея, през последните месеци много хора, включително НПО-та, обикновени граждани, комисии и парламентаристи са се трудили върху новия изборен кодекс, който обаче все още понася някой критики.

Такъв е примерът с активната регистрация и борбата с "мъртви души". В предложенията на комисията, изготвила новия ИК, се предлага  метод, по който следващите национални избори за Европейския парламент да се превърнат в база на гласоподавателите. Така хората, част от "мъртвия списък" с хора, които не живеят в страната, починали или с непостоянен адрес, ще бъдат изчистени.

На парламентарни избори хората ще могат да гласуват за личности, като по този начин, ако един кандидат получи достатъчно гласове в изборния район да се нареди в по-челни позиции на листата и да влезе в парламента. 

Купеният и манипулиран вот ще бъде контролиран с машинното гласуване и нов вид бюлетини, които ще бъдат печатани под контрола на държавната печатница на БНБ. Всяка бюлетина ще има и уникален номер, който ще бъде премахван при поставянето му в изборната кутия, за да се намали купуването на гласове.

Чрез гласуването с машини правителството ще се опита да убеди хората, че техният глас важи и че няма да бъде подложен на манипулация.

"Няма какво да се лъжем, всеки знае, че вот се купува и манипулира. С новите изборни правила трябва да покажем на хората, че техният глас е важен", коментира още Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!