Парламентът наложи мораториум на концесии, сделки и назначения

OFFNews 22 април 2021 в 12:49 4551 0

Снимка БТА

Мораториум върху решенията на правителството за концесии, сделки и назначения наложи днес парламентът. Той ще важи до назначаването на нов кабинет. Предложението бе подкрепено от 151 депутати, като само от ГЕРБ не се включиха в гласуването. Обсъждането в парламента премина в скандали.

Предложенията за мораториума бяха две - на лидера на БСП Корнелия Нинова и на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън". Двата проекта бяха обединени в един и в крайна сметка мораториумът ще е върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение, предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, държавни болници, дружества с над 50% държавно участие и др., извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на държавните лечебни заведения за болнична помощ, назначаване на лица на висши публични длъжности, назначения в държавната администрация. По предложение на зам.-шефа на НС Татяна Дончева бе предложено да се добави и "върху действията на държавните органи". То пък бе прието едва при второто гласуване, тъй като на първото нямаше кворум в пленарната зала.

Мораториумът беше подкрепен от всички освен ГЕРБ, въпреки съмнения за неговата конституционност. Обсъждането премина в спорове тип “мораториумът ми е по-добър от мораториумът ти”, по определението на Явор Божанков от БСП. Корнелия Нинова, която внесе проекта си преди седмица, обвини останалите партии в забавяне. Заради това имало вече назначения на второто ниво на властта, което всъщност правило избори. Тя цитира сектори като енергетика, земеделие и здравеопазване.

Манолова отговори, че мораториумът не е приет миналата седмица, защото е нямало как юридически да е в решението за комисията за ревизията, каквото беше предложението на БСП. Манолова обеща законови промени, които да дадат възможност на следващото правителство да ревизира назначенията на "калинки".

Министърът в оставка Теменужка Петкова дойде в парламента, за да обясни, че конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг е приключил в края на март по законова процедура, подкрепена от БСП. Сред назначените е и бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че мораториумът е противоконституционен.

"Колко от назначенията са на ДПС и лично на Делян Пеевски?". Този въпрос зададе депутатът от БСП Стоян Мирчев на Йордан Цонев от ДПС за последните назначения в енергетиката, земеделието и държавната администрация.

Въпросът дойде след изказване на Цонев, че ДПС подкрепя мораториума, но има съмнения за конституционността на спирането на назначенията. "Назначенията на ДПС и на Пеевски са нула", отвърна Цонев.

Корнелия Нинова обвини Цонев, че й е предложил да оттегли предложението си за мораториум. По нейни думи той е казал: "Ще те подкрепим след 1 седмица, защото има много обществени поръчки, както и концесии на плажове."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews