Парламентът гледа на второ четене бюджетите за здраве и пенсии

Ивайло Анев 19 декември 2014 в 07:48 3851 2

Днес парламентът ще обсъжда и гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и на общественото осигуряване за 2015 г. 

Депутатите ще трябва да решат дали ще приемат предложенията вноските за допълнителна пенсия да могат да се местят от частните фондове в НОИ.

Предложението предвижда този избор да може да се прави еднократно и окончателно. Това е и една от най-критикуваните точки в текста. Някои специалисти наричат промените като "национализация" на парите за пенсии.

Идеите за промени в пенсионното осигуряване бяха обявени в неделя, след среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите, и вече минаха гласуване в бюджетната комисия в парламента.

Мярката среща недоволството на работодателите, пенсионните фондове, част от депутатите и граждани, които вчера показаха недоволството си на протест в София. Заговори се дори за вето на президента, след като шест асоциации изпратиха писмо до държавния глава, в което рязко се обявяват против готвените промени.

Предложението за прехвърляне на пенсиите стана повод за напрежение между партньорите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Представителите на РБ гласуваха "Въздържал се" на обсъждането в Бюджетната комисия и обявиха, че ще гласуват "Против" в пленарната зала.

Вчера съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че от блока държат да стане ясно кой е предложил промените в пенсионата система.

Днес депутатите ще гласуват и бюджет 2015. Очаква се народните представители да започнат обсъждането му с парите за Здравната каса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews