Паргов: Решението на проблема в Малашевци е елементарно, но явно няма воля от страна на управляващите

OFFNews 28 април 2018 в 14:12 2775 0

Решението на проблема с преминаването на тежкотоварни превозни средства по улиците в квартал "Малашевци" е елементарно, но очевидно няма воля от страна на управляващите. Този извод направи заместник-председателят на Комисията по транспорт и туризъм в СОС от БСП Калоян Паргов по време на поредния протест на гражданите, които този път блокираха движението по улица "Жак Дюкло" на моста при софийския битпазар.

Заедно с лидера на БСП - София на протеста присъстваха народните представители от групата на социалистите Николай Цонков и Петър Витанов, както и общинските съветници Борис Цветков и Владимир Данев.

След толкова години и постоянни протести на гражданите от "Малашевци" в последните два месеца, най-накрая в Комисията по транспорт управляващите от ГЕРБ обърнаха по-сериозно внимание на този проблем. На миналото заседание в сряда обсъдихме казуса в присъствието на представители на гражданския инициативен комитет. Предложението да бъде ограничено преминаването на тежкотоварни превозни средства над 17 тона обаче не решава проблема, а точно обратното - позволява на камионите да продължат да минават през квартала. Гражданите настояват ограничението да важи за превозни средства над 10 тона. Решихме да възложим на експертна комисия да разгледа случая и да предложи възможно най-доброто решение. След което да ни даде становище и в комисията да вземем окончателно решение, коментира Калоян Паргов.

Според него решението е съвсем елементарно - то ще дойде с поставянето на забранителния знак В4, който означава "Забранено влизането на товарни автомобили". Вече има готови предложения за два обходни маршрута - или по бул. "Рожен" през "Илиянци" до Северната тангента, или по бул. "Владимир Вазов", бул. "Ботевградско шосе" и отново до Северната тангента.

Това е най-бързото и най-добро за гражданите от "Малашевци" решение. Когато отстраним този проблем, кметовете на трите района - "Сердика", "Нови Искър" и "Подуяне", ще могат да изискат средства от Столична община, за да санират цялото пространство около Битака, който се явява граница на трите района. Мостът има нужда от укрепване, улиците - от асфалтиране. Трябва редовно почистване и справяне с незаконната продажба на стоки на битака. Гражданите дори искат премахването му, каза Калоян Паргов. 

Лидерът на столичните социалисти беше категоричен, че ще продължи да подкрепя хората от квартала в справедливите им искания за по-добри условия на живот.

Гражданите не спират да протестират, защото не вярват, че управляващите ще спазят обещанията си, тъй като вече бяха излъгани. Като заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм от страна на опозицията моята работа е да притискам управляващите да решават проблемите на гражданите. И ще продължа да го правя. На предстоящото ни заседание идната сряда, 2 май, отново ще поставя въпроса. И слагането на забранителните знаци, и асфалтирането на улиците - всичко може да се случи, стига да има политическа воля от страна на управляващите. С колегите от групата на БСП в СОС няма да спрем да ги притискаме, за да си свършат работата. Затова хората са ни избрали, коментира още Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови