Парадокс в актуализирания бюджет на НЗОК заради приетите предложения на Възраждане

Ружа Райчева 30 юни 2022 в 17:35 2482 0

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Има сериозен проблем с актуализирания бюджет на НЗОК, приет на второ четене преди два дни, съобщи зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов.

Той поясни, че депутатите са допуснали грешки в текстовете и те противоречат на Закона за публичните финанси. Според две решения на Конституционния съд е допустимо при констатирането на явна грешка в гласуването на даден закон, той да се отвори отново и коригира, вместо да се обнародва и влиза в сила законова разпоредба, която противоречи на общия правов ред.

В 6 без 5: ГЕРБ, ДПС и ИТН удариха рамо на Възраждане за промени в бюджета на НЗОК

Проблемът е, че депутатите приеха предложението на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да се увеличат средствата за Фонда за лечение на деца и за заплати в НЗОК с 10%, без да са обявени коректно източниците за финансиране.

Според председателя на 45-ото и 46-ото Народно събрание от "Има такъв народ" Ива Митева сгрешените текстове трябва да се поправят с коригиращ параграф чрез гласуване на нов текст в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, който в момента се разглежда на второ четене в парламента.

Митева уточни, че законът за актуализиран бюджет на НЗОК вече "пътува" към президента Румен Радев и по тази причина би било нередно да се връща обратно за изчистване от грешки в НС.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев посочи, че Законът за държавния бюджет може да поправи грешки в двата по-малки бюджета на НЗОК и НОИ, а за целта лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи да се създадат два отделни параграфа в Закона за държавния бюджет. 

Костадинов поиска 20 минути почивка от името на парламентарната си група, както и да се свика спешен председателски съвет, на който да се реши как да се подходи към заформилия се казус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки