Оттук нататък България подкрепя само Кристалина Георгиева за шеф на ООН

OFFNews 30 септември 2016 в 21:56 9068 4

Даниел Митов

Външният ни министър Даниел Митов заяви пред БНТ, че оттук нататък българското правителство подкрепя само и единствено Кристалина Георгиева в състезанието за генерален секретар на ООН.

Решението, което е взело българското правителство, със сигурност не е било лесно, но така или иначе всяко едно отговорно правителство в момента, в който събере информация и рационално я анализира, и стигне до извода, че определен кандидат няма шанс, е длъжно да предприеме действия, каза Митов.

Няма как в случая да говорим за нещо скандално, на всяка държава член на ООН ѝ е дадена възможността да смени в хода на състезанието своя кандидат, ако прецени. Прецедентът в случая е оставането на кандидат, който вече не е подкрепен от националното си правителство, коментира външният ни министър.

По никакъв начин България в момента не изглежда зле, а напротив - влиза като играч с нова сила, твърди Митов.

В това състезание никой нищо не може да ти гарантира, няма как да влезем в пререкания и да си обясняваме кой носи отговорността. Имайки предвид, че г-жа Бокова няма как да спечели, кой щеше да носи отговорността - Георги Първанов, Корнелия Нинова ли, кой точно? - попита Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови