Отпускат 150 млн. лева повече в подкрепа на земеделски стопани

OFFNews 13 февруари 2022 в 12:58 905 0

В Бюджет 2022 са предвидени 150 млн. лв. повече държавни помощи в подкрепа на българските производители - растениевъди и животновъди. Предприети са предварителни действия след приемането на бюджета средствата да стигнат бързо до земеделските стопани.

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по Нова тв. В отговор на въпрос за цените на зеленчуците министърът посочи, че е предвидена помощ de minimis от над 30 млн. лв. за оранжерийното производство. 

Министърът призова земеделските производители да не прекъсват дейността си, тъй като оттук нататък държавните помощи ще бъдат насочени към обвързаната с производството подкрепа. „Ще поддържаме тези, които имат капацитет да произвеждат. Стари практики, които заварихме, да се плаща на производители, които нямат продукция, надписани площи, животни, които не съществуват, ги оставяме в миналото“, заяви той.

Оранжерийните производители, които са произвели и реализирали дори един килограм домати или краставици миналата година, ще получат държавна помощ, беше категоричен министър Иванов.

По отношение на подкрепата за животновъдите министърът припомни, че помощта de minimis е подготвена предварително преди приемането на бюджета и Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ е разпределил средствата. Той увери, че постоянно се среща с представители на различни животновъдни организации още от началото на мандата. 

След приемането на бюджета започва нотификация на още над 111 млн. лв. държавни помощи по т. нар.COVID мярка, които трябва да бъдат разпределени и изплатени до края на юни на земеделските производители, заяви още министърът на земеделието.

За повишаването на осигурителиния праг на земеделските стопани той коментира, че с досегашния нисък праг земеделските производители имат нулев принос към своята пенсия, на практика те не могат да се пенсионират след години. „Ще разработим такива схеми, че държавата помощ да покрива тези техни средства, които трябва да добавят към своите осигуровки“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови