Освободиха от ДДС дарени храни с изтичащ срок на годност

OFFNews 07 септември 2016 в 10:28 7186 1

Снимка БГНЕС - архив

Хранителни продукти, дарени до 30 дни преди изтичането на срока на годност, няма да бъдат облагани с ДДС. 

Това решиха депутатите единодушно, като приеха на първо четене промени в закона за ДДС. Поправката бе внесена от депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Гражданската квота на РБ. 

Отпадането на данъка обаче ще е възможно, когато стойността на даренията на година не надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице - дарител. 

От парламентарната трибуна Славов призова парламентарните групи да се обединят около поправките, за да покажат едно "модерно измерение на дясната социална политика".

В рамките на дебата депутатът от ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова обясни, че от ГЕРБ ще подкрепят тази идея на първо четене, защото според нея не е редно дори един килограм храна да бъде бракувана, ако може да бъде използвана. По думите ѝ обаче при добрите предложения дяволът е в детайлите.

Говорителят на БСП Жельо Бойчев обяви, че ПГ на „БСП лява България“ принципно подкрепя промените, но между първо и второ четене ще търси по-засилена роля на Министерството на труда и социалната политика в процеса на получаване и разпределяне на дарени храни.

Според Петър Чобанов от ДПС идеята е добра и трябва да се подкрепи, но в законопроекта липсва контролен механизъм за избягване на злоупотреби и за разпределяне на съответните дарения.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт този законопроект е добър, защото бедността не е лява, нито дясна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови