Остават високите субсидии за партиите от 12 лв. на глас

Нели Чолашка 27 ноември 2013 в 17:40 6798 4

Депутатите от бюджетната комисия отказаха да намалят партийните си субсидии. Предложението Георги Кадиев от левицата за промяна чрез Закона за държавния бюджет за 2014 г. бе отхвърлено на заседание на комисията.

Бюджет 2014 г. предвижда субсидиите за всички партии с над 1% на последните парламентарни избори да получават по 12 лв. на глас.

Кадиев предложи субсидията да бъде 6 лв. на глас плюс 45 хил. лв. за всеки мандат на парламентарно представените партии. Подкрепиха го само някои от колегите му от БСП в комисията. Това бе сигнал, че е по-вероятно предложението да бъде отхвърлено и при окончателното гласуване на бюджета в пленарна зала.

Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че по принцип е съгласна с Кадиев, но липсвали разчети.

Йордан Цонев от ДПС напомни за времето, когато партиите нямаха субсидии и факта, че въвеждането на субсидиите е направено от неправителствения сектор, за да е ясно откъде идват парите на политическите формации и да спрат връзките със сенчестия бизнес. Той също по принцип харесвал предложението, но то трябвало да се обсъжда преди следващите избори, защото сега щели да се отнемат пари на партии.

По изчисления на Кадиев при прилагане на неговата формула за определяне на субсидиите, най-много биха загубили ГЕРБ - 2.2 млн. лв., и БСП - 1.8 млн. лв. "Атака" би получила 800 хил. лв. по-малко, а ДПС - 400 хил. лв.

От извънпарламентарните сили партията на Валери Симеонов би загубила 900 хил. лв., а "Движение България на гражданите" - 700 хил. лв.

Очаквано не беше прието и предложението на "Атака" въобще да няма субсидии за партиите.

Със 7 млн. лв. се намалява бюджетът на Държавна агенция "Технически операции" - парите за подслушване. Тези пари да отидат за купуване на ваксини от Министерството на здравеопазването, решиха още депутатите от парламентарната бюджетна комисия при приемането на второ четене на Бюджет 2014 г.

Първоначално беше предвидено парите за подслушване да бъдат 49 млн. лв.

Още 22 млн. лв. от приходите от лихви ще отидат за ваксини, с което се отпускат общо 29 млн. лв. допълнително на МЗ за този разход.

С бюджета на Здравната каса за следващата година, който беше приет днес на второ четене в пленарна зала, разходите за имунизационния календар бяха прехвърлени от Касата в министерството.

Бюджетната комисия гласува и бюджетите на министерствата. Парите на МВР и на Министерството на отбраната са намалени спрямо тазгодишните им бюджети.

МВР ще получи 137 млн. лв. по-малко, а МО - 60 млн. лв. по-малко.

От министерствата с най-голям бюджет ще е социалното - малко над 1 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови