Антоанета Цонева: Да намалят партийните субсидии до прилични размери

OFFNews 18 октомври 2013 в 10:34 1621 19

Антоанета Цонева
Антоанета Цонева

Партийните субсидии трябва да се намалят до прилични размери, съответстващи на стандарта на живот в страната.

У нас партиите вземат по 12 лева за получен глас, докато в Европа средната субсидия е 3,5 евро на глас.

Това коментира председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя припомни, че преди изборите партиите са дали обещание да намалят субсидиите си, получавани от държавата. 

"Няма значение дали предстоят избори или не – БСП и ДПС са дали обещание. Това е част от политическия цикъл, а те са длъжни да изпълнят очакванията на гражданите. Трябва да има повече почтеност в политическия живот", каза Цонева.

В момента ГЕРБ получават по 13 милиона лева от държавата, БСП – 11,5 милиона, ДПС – 4,4 милиона и „Атака” – 3,1 милиона.

 „Когато се гледаха промените в Закона за политическите партии, се направиха много твърди обещания от страна на БСП и ДПС, че ще преразгледат държавната субсидия. Георги Кадиев от БСП го предложи тогава, но те го отхвърлиха с довод, че ще бъде разгледан в момента, в който ще се обсъжда държавният бюджет”, припомни Антоанета Цонева.

"В Италия субсидията беше 4 евто, сега е 2. Всъщност целта не е партиите да нямат достъп до публичен ресурс, а да отговарят на очакванията на хората. Гражданското общество трябва да настоява за почтеност в политиката. След като са дадени обещания, трябва да бъдат изпълнени”, каза Цонева. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!