Още почетни консули: Сокол Янков на Колумбия у нас, Уалид Ал-Куда на България в Йордания

OFFNews 12 август 2021 в 16:08 4061 0

Министерският съвет реши да се открие консулство на Република Колумбия у нас, ръководено от почетно консулско длъжностно лице. Сокол Янков ще изпълнява функциите на почетен консул. 

Той е бакалавър по „Икономика" и магистър по „Бизнес администрация" от Нов Български университет. От 2007 г. до момента е заемал различни ръководни длъжности в частния сектор. Сокол Янков ще изпълнява функцията на почетен консул на Република Колумбия по покана на колумбийското правителство. Почетната длъжност е признание за сътрудничеството и работата на Янков и управляваната от него компания на колумбийския пазар.

България пък открива почетно консулство в Йордания, с консулски окръг провинция Акаба, реши още правителството. На поста е назначен Уалид Ал-Куда, който е български и йордански гражданин и многократно е съдействал на посолството, както и на консулската служба, при проблеми на български граждани в страната. 

Откриването на почетно консулство и назначаването на почетен консул със седалище в Акаба има за цел утвърждаване на българското присъствие в страната, активно развиване на двустранните връзки и защита на интересите на българските физически и юридически лица. 

Интересът към поста почетен консул нарасна рязко, след като стана ясно, че бившият кандидат за вицепремиер и шеф на МВР Петър Илиев е почетен консул на Барбадос у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови