Quantcast

Орешарски: Може и без актуализация на бюджета

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2014 в 14:31 3814 1

Пламен Орешарски

"Фискалното изпълнение за първото полугодие не предполага актуализация на бюджета. Рискове до края на годината има, но те са управляеми".

Това написа премиерът Пламен Орешарски в профила си във Facebook.

"Очаквам по-добро изпълнение на приходите през второто полугодие заради въведеното обратно начисляване на ДДС и влизащия в ритъм мобилен фискален контрол, въведен от началото на тази година. Налични са и определени буфери в разходната част.

Отчитайки обаче сложната политическа ситуация, постигнатото съгласие по темата между политическите сили и предстоящата смяна на две правителства, едното от които ще работи без парламент, предложихме вариант на актуализация на бюджета, засилващ буферите, за да не създаваме още напрежение. За подобен подход говорихме на политическите консултации при президента", така Орешарски обясни предложения миналата седмица от кабинета ремонт на бюджета.

Приходите за първите 6 месеца са около 46% от планираните, отчете министър-председателят. Приблизително толкова са били и през последните 4 г. - от 2010 до 2013 г. 

"Дефицитът за полугодието е по-висок в сравнение с този от последните години за същия период, но разликата е изцяло за сметка на авансовото финансиране на европейски проекти. Още в следващите месец-два, когато ЕК възстанови тези суми, ситуацията ще се подобри значително и вероятно ще бъде по-добра от тази в последните години", твърди още Орешарски.

Очаква се той да подаде оставка до края на тази седмица и да работи в оставка, докато президентът назначи служебен кабинет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.07 2014 в 15:15

... ми то май вече никой не го е.е
то през месец си теглят по някой друг милиарад, тъй че изродите могат да актуализират и с 300 милиарда ако искат ... все тая
Въросът е ще останат ли балъци дето ще искат после да го плашат