Ексклузивно Бойко Борисов е в болница след травма при мач

Окончателно: И армията ще може да охранява границата (обновена)

Национално предателство ще е правителството да хвърли войниците в калта, смята Ноев

ОFFNews Последна промяна на 25 февруари 2016 в 09:44 3279 3

Освен служителите на МВР, и армията ще може да охранява държавната граница.

Това приеха с депутатите с гласуваните единодушно на второ четене днес промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Идеята армията да може да охранява границата беше предложена от депутати от всички парламентарни групи в Народното събрание преди две седмици.

Досега военните можеха само да оказва съдействие на полицаите за охраната на границата - например логистична подкрепа.

Според приетите промени Министерският съвет ще може да възлага на въоръжените сили да участват в охраната на границата с акт, с който ще се определя финансовото и ресурсното им осигуряване. Министърът на отбраната ще определя правилата, при които ще се използва армията, като това ще става по предложение на началника на отбраната.

„За мен не е ясно кой ще командва на границата и се надявам, че във втората промяна МС взема това решение с нарочен акт, в който трябва да се окажат, не само ресурсите, но и координацията, взаимодействието, а и да се знае кой по веригата ще отговаря”, каза ген. Михо Михов пред журналисти след приемането на промяната.

Според него един войник не бива да ходи никъде без оръжието си.

„Пълното единодушие показва, че по този въпрос българските депутати и общество са категорично убедени, че е създадена ситуация, която е по-различна от преди, и която налага държавата да мисли по друг начин за разпределението на своите ресурси за сигурност и в частност използване на ресурсите на армията”, коментира бившият военен министър Бойко Ноев.

Според него обаче преди армията да се прати на границата, трябва да се помисли за "човешкия ресурс".

„Твърдим, че можем да изпратим армия на границата веднага, но не можем. Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта, в тези дрипави палатки, както хвърлиха полицаите, ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива войниците с найлони по границата, това ще бъде едно падение за държавата и национално предателство”, обясни Ноев.

Той също каза, че армията трябва да бъде с оръжие на границата. "Не трябва да има никакво колебание, че срещу въоръжен терорист войникът ще седи с ръцете в джобовете и ще казва „добър ден”, обясни той.

Отново с акт на Министерския съвет и по правила на министъра на отбраната ще се взима решение армията да оказва съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконния трафик на оръжие и международния тероризъм. Такъв ще е редът и за участие на армията в охраната на стратегически обекти, както и в операции за пресичане на терористични действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2016 в 02:54

Циркът става все по-голям. И вече дори не е смешно. Направо е жалко. Уж влязохме в НАТО да имаме по-силна, по-модерна и по-надеждна армия, а се оказа, че сме сменили КОН ЗА КОКОШКА. Омерзен съм.

25.02 2016 в 16:58

Като знаем че половината строеви личен състав ​на БА е женски,как ще пазят границата,без оръжие,с голи ръце?С какво ще респектират маршируващите в боен строй , по роти и взводове загорели и жадуващи за женска плът ислямисти?С голи дупета и гърди ли ще ги респектират?Досега от армия ни не е отнемано бойно знаме.Сега ще се прочуем като еВаната армия на границата!И после кво -в майчинство .Така изпълним евродирективата на криСТАЛИНка опрасквайки войничките, мигрантите да заздравят генетичния фонд на българите. АНА ВИТАНОВА ПРАТЕТЕ ДА ПОКАЖЕ НА МУХЛЬОВЦИТЕ И ЖЕНЧОВЦИТЕ от МВР,дето ги е страх от тъмното,как с голи ръце и се пази ред и закон -тя знае и може.Сега пращате войничките без оръжие и боеприпаси,със забрана да стрелят или прилагат сила.Ще пазят изнежените граничари и ще им перат посраните от страх гащи всяка сутрин.Само стрелба на месо може да спре ордите нашественици.ПОРНОГРАФИЯ

25.02 2016 в 09:52

Ами, лъжете се!
роско педернета ще наложи педервето!
Педергаранция!Той каза, че е "главнокомандуващ" и докато е той, това няма да се случи. Един вид "само през трупа ми"!
Това последното направо го приемам като предизвикателство... до го еВа. Щото ако само това е причката... нали. Па и няма да ми трябват 6 куршума... може и МНОГО по-евтино да ми излезе.
DMS Granica