Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Огнян Минчев: Защо Симеон да е равностоен на Гюзелев, а не на Азис

На нас ни трябват хора за Лувъра, защити Сакскобургготски Минчо Спасов

OFFNews 16 март 2015 в 09:09 5503 29

Огнян Минчев

Остър сблъсък за значимостта на Симеон Сакскобургготски в българската политика се състоя в ефира на Нова телевизия между политолога Огнян Минчев и бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов.

Поводът бе подписката на 113 души, сред които и Спасов, с искане Сакскобуррготски да бъде върнат в политиката, срещу което се противопоставя Минчев.

Спасов обясни защо Сакскобургготски трябва да се върне в българската политика със следния виц: Разхождат се Бойко Борисов и Вежди Рашидов в Париж и Рашидов казва: "Борисов, вече трети ден сме в Париж и не сме ходили в Лувъра". "От храната е Вежди, от храната", отговаря Борисов.

"На нас ни трябват хора, които само ходят с джипките и с булдозерите, трябват ни хора в Лувъра. Трябват ни хора, които да ни представят и в Шенген, на нас ни предстои еврозона", обясни Спасов.

"Така нареченият цар беше и си остава едно нелепо присъствие и една нелепа претенция за аристократизъм и представителност в българската политика", смята обаче политологът Огнян Минчев.

По думите на Минчев царският проект е бил продукт на основната олигархична група, свързана с "Мултигруп" и представителите й имали в момента нужда от нещо "новичко" след затварянето на КТБ и падането от власт на ДПС. Минчо Спасов отговори, че в списъка със 113-те интелектуалци, които са се подписали за връщането на Сакскобургготски в българската политика, няма нито един "мултак".

Той видя "дългата ръка на Кремъл" в тези, които са "избълвали негативизъм" срещу инициативата. "Аз много се учудвам, че именно това е дясното политическо пространство. За мен това е абсурд, че дясното политическо пространство, тези, чийто лидер беше обучаван в Кременчуг, подскачат срещу царя, чието единствено международно обучение е в Уест Пойнт", нападна десните Минчо Спасов, визирайки бившия лидер на ДСБ Иван Костов.

"Никой не е завършил Кременчуг, щял е да учи там (бел. ред. Костов). Иван Костов е от КГБ, агент "Паразит" е от Вади Пойнт", отговори му Минчев.

Минчо Спасов обясни, че в архивите на ДС Симеон е бил обект, а царското семейство е наричано "паразити".

Последва и спор с кого би трябвало да бъде сравняван Симеон Сакскобургготски.

"Искаме откриване на дебат дали България се нуждае от човек, който да я представлява в Лувъра на европейско и световно ниво, или ще си стоим с наши собствени домашни клоуни. В този списък има и много културни дейци, които казват: "Ние уважаваме изкуството на Азис, но се нуждаем и от Гюзелев", разясни Минчо Спасов.

"Защо Симеон е равностоен на Гюзелев, а не на Азис, аз това не мога да разбера", попита Огнян Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!