Огнян Минчев: Защо Симеон да е равностоен на Гюзелев, а не на Азис

На нас ни трябват хора за Лувъра, защити Сакскобургготски Минчо Спасов

OFFNews Последна промяна на 16 март 2015 в 09:09 4845 29

Огнян Минчев

Остър сблъсък за значимостта на Симеон Сакскобургготски в българската политика се състоя в ефира на Нова телевизия между политолога Огнян Минчев и бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов.

Поводът бе подписката на 113 души, сред които и Спасов, с искане Сакскобуррготски да бъде върнат в политиката, срещу което се противопоставя Минчев.

Спасов обясни защо Сакскобургготски трябва да се върне в българската политика със следния виц: Разхождат се Бойко Борисов и Вежди Рашидов в Париж и Рашидов казва: "Борисов, вече трети ден сме в Париж и не сме ходили в Лувъра". "От храната е Вежди, от храната", отговаря Борисов.

"На нас ни трябват хора, които само ходят с джипките и с булдозерите, трябват ни хора в Лувъра. Трябват ни хора, които да ни представят и в Шенген, на нас ни предстои еврозона", обясни Спасов.

"Така нареченият цар беше и си остава едно нелепо присъствие и една нелепа претенция за аристократизъм и представителност в българската политика", смята обаче политологът Огнян Минчев.

По думите на Минчев царският проект е бил продукт на основната олигархична група, свързана с "Мултигруп" и представителите й имали в момента нужда от нещо "новичко" след затварянето на КТБ и падането от власт на ДПС. Минчо Спасов отговори, че в списъка със 113-те интелектуалци, които са се подписали за връщането на Сакскобургготски в българската политика, няма нито един "мултак".

Той видя "дългата ръка на Кремъл" в тези, които са "избълвали негативизъм" срещу инициативата. "Аз много се учудвам, че именно това е дясното политическо пространство. За мен това е абсурд, че дясното политическо пространство, тези, чийто лидер беше обучаван в Кременчуг, подскачат срещу царя, чието единствено международно обучение е в Уест Пойнт", нападна десните Минчо Спасов, визирайки бившия лидер на ДСБ Иван Костов.

"Никой не е завършил Кременчуг, щял е да учи там (бел. ред. Костов). Иван Костов е от КГБ, агент "Паразит" е от Вади Пойнт", отговори му Минчев.

Минчо Спасов обясни, че в архивите на ДС Симеон е бил обект, а царското семейство е наричано "паразити".

Последва и спор с кого би трябвало да бъде сравняван Симеон Сакскобургготски.

"Искаме откриване на дебат дали България се нуждае от човек, който да я представлява в Лувъра на европейско и световно ниво, или ще си стоим с наши собствени домашни клоуни. В този списък има и много културни дейци, които казват: "Ние уважаваме изкуството на Азис, но се нуждаем и от Гюзелев", разясни Минчо Спасов.

"Защо Симеон е равностоен на Гюзелев, а не на Азис, аз това не мога да разбера", попита Огнян Минчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2015 в 10:18

№ 24 -щях да ти отговоря,но размислих,иначе в отговора ми ще повторя много неща,които вече съм писала...прочети по-внимателно № 22 ,там накрая е отговорът ми към теб...ЧАО,бъди здрав...

17.03 2015 в 09:08

Бившият премиер Симеон II и сестра му Мария Луиза са спечелили 2 191 688 лв. от май 2003 г., когато влизат във владение на 16 500 дка рилски гори, до мораториума върху сечта през 2009 г. Това е установила комплексна експертиза по делото, водено от държавата срещу Сакскобург­готски за връщането на горите. Сумите са изчислявани по ценоразписа на горските стопанства, който е под пазарните цени.


Специалистите са посочили също, че за шестте години са били изсечени над 27 000 кубика дърва.
Това прави керван от 780 тира, пресметнаха специалисти от дърводобива.


Делото за горите е едно от петте, които държавата заведе срещу Сакскобургготски и сестра му през 2011 г. На първа инстанция за държавна собственост вече бяха обявени резиденциите „Царска Бистрица“, „Саръгьол“ и „Ситняково“. Още нямат решение споровете за „Врана“ и за горите. Отделно през 2012 г. съдът окончателно обяви, че дворецът „Кричим“ също винаги е бил собственост на държавата, а не частно притежание на членовете на монархическата фамилия.


Както останалите имоти, така и 16 500-те декара рилски гори са върнати на Сакскобургготски, докато е бил премиер. Това става с две решения на поземлената комисия в Самоков. Впоследствие проверка на Върховната административна прокуратура установи „надвзети“ 4500 декара - веднъж те са връщани по нотариални актове на името на интендантството, втори път по крепостни актове. Това дублиране е потвърдено и от новата експертиза.


Дотук държавата е предявила претенция от 250 000 лв. към Симеон II и сестра му - обезщетение за неправомерното ползване на горите и за добива от тях. След окончателното приемане на експертизата тази сума вероятно ще бъде завишена. Тя трябваше да бъде изслушана вчера на поредното заседание по делото, но бе отложена за края на март, когато е следващата дата на процеса. Отделно в Софийския градски съд седма година се чака решение по дело, заведено от самия Сакскобургготски срещу държавата. В него през 2008 г. той предяви претенции за собственост върху бившето стопанство на УБО край „Врана“. В края на миналата година съдебното следствие приключи, но още няма решение.


Симеон II води дело срещу държавата и в Страсбург заради мораториума върху т.нар. царски имоти, наложен от парламента още през 2009 г. до изработването на специален закон. Мораториумът не е вдигнат, а закон няма

17.03 2015 в 08:07

@ 24 Калоян, България НЯМА живи престолонаследници. Такива дзверове има в монархиите, а България, за добро или лошо, е република от 1947 г. Има само останки от монархическото минало, които продължават при всеки удобен случай да смучат кръвта на страната. Тук няма място за омраза, любов или други силни чувства. Нашето отрицателно отношение към споменатите НЕ Е ЛИЧНО! Видяхме достатъчно кои са тези хора. Стига ни! Колкото до прехвалените връзки и познанства на симьончо - помните ли, че щеше да носи торби долари от султани и шейхове? Аз помня. Ако е докопал нещо, сигурно вече го е изял. Така че лично аз - благодаря много! Заради тези минали величия станах яростен републиканец. Никога вече монархия в България! Никога повече власт в ръцете на псевдоцарската банда!
С Ваше позволение една поправка. В случая на български е редно да бъде "извинявам се", не "съжалявам".

Поздрав!

17.03 2015 в 02:42

SOS - бедствие - Симеон пристига ! Път му проправя тази свръх- ерОдирана особа. Горката, и с главното "В" в обръщенията не е наясно. Явно никога не е гонворила на "Вие".

17.03 2015 в 00:18

Съжалявам за допуснатите правописни грешки, но няма функция за редактиране.

17.03 2015 в 00:15

Разбирам негативното мнение на повечето хора, които коментират, но мисля, че връщането на царската титла на някой от Сакскобургите би било много положително за държавата. И преди да ме нападнете ще кажа само че това би било още една институция, която да бъде един израз на обединението на българите. И отново споменавам, че не говоря за управленчески функции, а представителни. Не може България да има жив престолонаследници и ние да не искаме да имаме още една обединителна сила. Освен това всичките наследници на Симеон са с много добре развити връзки в международните среди, по-добри от всичките външни министри на България в последните години. Въпросът според мен е, готова ли е българинът да превъзмогнат тази омраза и да се обединят около нещо положително. :) Пожелавам в бъдеще това :)

16.03 2015 в 23:41

*усилия

16.03 2015 в 23:38

"СОСке,като се пишеш "монархистка" защо не се научи поне да изписваш името на брадатия козел,който никога не е бил коронясван за "цар"-пише се /Кобургготски/.А знаеш ли какво е ерУдит-дума с латински корен и означава "учен,който има високо мнение за себе си и се отнася с пренебрежение към невежите."Е за кОбурггота да кажем "учен"е малко пресилено,но за самочувствието му...пасва./никому/се пише с "У" накрая ,а "О" е в средата...А това,че го приемат при Английската кралица не е от уважение,а е просто лицемерие...За да ни приемат в Шенген трябва сами да положим усилиа,да си направим реформите-МВР,правосъдие,здравеопазване,да тръгне икономиката ...и така няма да ни трябва /Кобургготски/.

16.03 2015 в 22:32

SOS ха! ха! тц! тц! още от драматично-тревожния ти никнейм си личи че си една нервьозна килистура! ХА, ха! Мадридския мискинин е полезен колкото стриганите косми на кура ми! Някакъв си джебчия, крадец и аферист! И ти селска пръчко, "СОС със чесън и чубрица", имаш наглостта да питаш и говориш за "полезност"! С какво е полезен един тип, чиято единствена "царствена" титла която може да носи справедливо е "Ваше Крадличество"! Крадец, мискинин, докара противни хищни лайненца наричани от безпросветните джурналя отгледани с джуркан боб YUP-ита - без да знаят, че след 1985 год. YUP е синоним на бързо забогатял мошеник от спекулативни и незаконни сделки, загробил и разорил тези които са му гласували доверие. И, значи, туй говно, Негово Крадличество Сакс-о-фон Цуг-тромбонски, докара шайка мекерета, крадци, безполезни за България и полезни за шарлатанина и "себе дори", заедно с идиоти меснти отрепки - Панайотов и панайотки, бай Патаран, Шулева с грандиозното пърдяло, Първанова с огромното гъзище, шуменската баничарка-манекенка, улавата Агаина, другата парцалеса Пръмовица - и ред други педерляги, пацавури и друга помия в ортаклък с болшевици, тюрко-милцунери и "полезни идиоти" засраха държавата! Да не забравим и тоталната СИМОНИЯ, в сравнение с което ДОРИ уродливите гербаджийските "калинки" са скромна грешка! И ти, идиотко, ни говориш за "полезност". Дори всяка гнойна пъпка на потния ти монархо-дебилен гъз е по полезна от този кретен Симеон. Дъртия пръч "Негово Крадличество" е "достоен" само да сменя изхабените рула тоалетна хартия в някой хотелски кенеф! И само там може да бъде полезен, да му сера в шапката!

16.03 2015 в 19:57

@ SOS Погледни си писанието, пробвай да разбереш какво си написала, прибери се на село при едрия и дребен рогат добитък и най-добре повече не се показвай. Такава неграмотност е забележителна дори за оная Баракова обльеканата. Как се пише еродит, селяндурко грозна? Ами онова кобур... кво беше? Не мога да повярвам, че толкова просто същество се осмелява да дава оценки на опонентите си. А червени боклуци са точно тези, които докараха комарджията в България и тези, които ги подкрепят. Нищо не разбра, нали?

Поздрав!