Огнян Герджиков: Ерата ГЕРБ си отива. Служебният кабинет свърши много работа

"Добре е, че в предложения кабинет има юристи. Пламен Илиев е добър юрист с добри възможности"

OFFNews 05 август 2021 в 08:49 8105 3

Добре е, че в предложения кабинет от "Има такъв народ" има не малко юристи - това е подходяща професия за политик, заяви бившият служебен министър-председател Огнян Герджиков пред БНТ. 

"Огромна част от имената са съвсем непознати, а трябва да има хора, които имат бекграунд. Има само 1-2 познати за мен имена - Ради Найденов (предложен за министър на външните работи - бел. ред.). Той е изключително попадение и би бил чудесен министър. Познавам и Гроздан Караджов", допълни Герджиков. 

Относно Петър Илиев - номиниран за вътрешен министър, той обясни, че не знае доколко има причини да бъде атакуван, тъй като не е в проблематиката. Бившият премиер го определи като добър юрист с добри възможности (Проф. Герджиков е връчил наградата "Адвокатска кантора на годината" на кантората на Пламен Илиев - бел. ред.). "Признавам си, до преди дни бях оптимист, че ще има правителство, но от вчера ми се струва, че вероятността е много крехка", каза още той. 

Герджиков даде висока оценка на служебния кабинет, като обясни, че са качествени хора и са свършили много работа: "Бих бил щастлив, ако поне една част от тях са в редовен кабинет". 

Според него не е сигурно, че предложение за кабинет на ИТН ще бъде подкрепено, тъй като има сериозни различия между "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ". "ИТН действа по начин, по който досега не е действано при наличието само на 65 депутати, а не на 165", заяви бившият министър-председател. 

По думите му това кой реди кабинет е нещо от "кухнята", в която той не е. "Очевидно е, че има сблъсък на интереси, но водещата роля е на партията на Трифонов и тя трябва да определи. Трифонов е малко авторитарен и ако нещо си науми, трудно може да му се скърши кахърът - малко  си приличат с Борисов. Не знам каква е тази друга роля, от която може носи отговорност, но ако е кандидат за президент, бих бил много изненадан", каза още Огнян Герджиков.

Относно атаките срещу служебния кабинет бившия служебен премиер обясни, че в последните 30 години няма кабинет, който да не е "свирепо атакуван". "Винаги сме склонни да видим лошото и неуспехите. Че не сме добре, не сме, но да си спомним 1991-1992 г., сега така ли е? Съвсем различно е, на морето има много българи на почивка в скъпи хотели, това сега е възможно", допълни той.

Според него няма изявени експерти в предложения от ИТН кабинет, но има в служебното правителство: "Това са хора, които са високи професионалист, но и Господ да дойде, ще го критикуват от първия час".

Герджиков обясни и че според него 99,9% е сигурно, че ако се стигне до връчване на трети мандат, той ще е при БСП. "Те имат готова формула, има логика и разум да направят служебното правителство редовно. Никога няма да спомена моя кабинет като добър, защото другите са по-добри", добави още бившият премиер. 

Той определи служебното правителство като много добро, което работи чудесно, като обясни, че министрите не служат на президента или БСП, а на България. 

Относно изолацията на ГЕРБ Огнян Герджиков каза, че партията на Борисов ще бъде държана извън властта, защото колкото и да са силни, не са най-силните: "Загубиха изборите, макар и с малко, и не виждам да е блестящо бъдещето на ГЕРБ. Ерата ГЕРБ си отива", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2020

4

donyo

06.08 2021 в 04:39

Как ще работи служебното правителство,ако стане редовно,с този парламент?

14469

2

случайно прочетох

05.08 2021 в 11:08

Дали с трети мандат или с нови избори, за сега е добре да остане служебното правителство.

2000

1

rational

05.08 2021 в 09:16

Не ми изглежда вероятно ИТН да излъчат компетентно правителство, което да върши работа. Вероятно най-доброто решение ще е, президентът да даде третия мандат на Нинова, която да предложи служебното правителство за редовно.