НС подготвя рокади в ръководството на Сметната палата

OFFNews 22 януари 2015 в 08:56 2260 0

Днес парламентът ще гласува промени в Закона за Сметната палата, с които се връща управленският модел на Палатата от преди смените, направени от кабинета "Орешарски".

Предложенията, внесени от председателя на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, ще бъдат гласувани днес в пленарна зала. Те предвиждат смяна на широката колегия с тричленно ръководство - председател с двама зам.-председатели.

Това ще позволи нова смяна на ръководството на Сметната палата, оглавявана сега от Лидия Руменова, съветник на Сергей Станишев от времето, когато той беше премиер.

В бюджетна комисия от ГЕРБ предложиха в заседанията на одитния орган освен тримата ръководители да участват и двама външни експерти - единият, предложен от Института на вътрешните одитори, а другият - от Института на дипломираните експерт-счетоводители в България.

Те трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

Двамата експерти ще взимат заплата за участието си в заседанията в размер до от 50% от възнаграждението на председателя.

Предвижда се още Сметната палата да не проверява общини, в които общите разходи по бюджета и средствата от ЕС не надхвърлят 10 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови