НС откри поредната процедура за избор на главен съдебен инспектор

Нели Чолашка 11 декември 2014 в 10:51 2170 0

Последните кандидати за главен съдебен инспектор бяха съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова.

Депутатите откриха днес нова процедура за избор на главен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това е поредната процедура за издигане на кандидати, изслушване и избор. Номинациите ще се правят до 30 януари, решиха народните избраници. Те гласуваха почти единодушно "за".

Мандатът на сегашния главен инспектор Анна Караиванова изтече в началото на 2013 година. През май миналата година тя подаде оставка.

Нов главен съдебен инспектор обаче така и не бе избран нито от 41-то, нито от 42-то Народно събрание.

Причината беше, че не можеше да се събере нужното мнозинство, което по закон е квалифицирано или 161 депутати.

Последните кандидати за главен съдебен инспектор, издигнати в мандата на миналия парламент, бяха Вера Чочкова и Теодора Точкова.

До избора им така и не се стигна обаче, тъй като кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка, а парламентът се разпусна.

"Сагата с изобра на главен инспектор се проточи вече две години, премина през толкова много кандидатури, перипетии, разнищвани в медиите, оплювани, очерняни, кандидати се отказваха, а други стигаха до фаза изслушване и процедурата се прекратяваше", коментира Четин Казак от ДПС.

Според председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ проблемът в тази, а и други процедури, е страхът на кандидатите. „Те се притесняват, че кандидатствайки, ще загубят доброто си име“, обяви той.

Според приетите правила кандидатури могат да се издигат както от парламентарни групи, така и от юридически лица с нестопанска цел, висши училища и научни организации.

Те трябва да представят свидетелство за съдимост, свидетелство от националната следствена служба, декларация за имотното му състояние и за произхода на средствата за придобиване на имуществото.

Кандидатите ще бъдат публикувани в интернет страницата на парламента. Изслушването им в правната комисия пък ще бъде излъчвано пряко по интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!