Съдиите номинираха Вера Чочкова и Теодора Точкова за поста главен съдебен инспектор

OFFNews 13 март 2014 в 15:14 1460 0

Съюзът на съдиите излезе с две номинации за главен съдебен инспектор. Предложени са наказателният съдия от Софийския градски съд Вера Чочкова и ръководителят на Хасковския административен съд Теодора Точкова. Кандидатурите си най-голямата магистратска организация ще представи на дискусия следващата седмица.

Съдия Вера Чочкова е гледала няколко знакови дела. Тя оправда бившия столичен кмет Стефан Софиянски по делото за Централните хали с коментар защо съдът се е разминал с предварително формулираните обществени очаквания за осъдителни присъди, съобщава БНР. Чочкова гледа и делото за бившия заместник вътрешен министър от тройната коалиция Раиф Мустафа по делото за подкуп, като подложи на сериозна критика работата на ДАНС в случая и оправда Раиф Мустафа. Тя беше и първият съдия-докладчик по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, в което често се споменаваше името и на бившия главен прокурор Никола Филчев. Чочкова върна обвинителния акт на прокуратурата заради процесуални нарушения и после се оттегли от процеса, защото излезе по майчинство.

Теодора Точкова е втори мандат шеф на Хасковския административен съд.

И двете са с активни позиции по темата независимост на съдебната власт.

След тези номинации на ход е парламентът, който единствен е компетентен да избере и номинира главен съдебен инспектор, т.е. депутат или парламентарна група може да реши да върне или не двете кандидатури, излъчени днес от Съюза на съдиите в България, в пленарната зала. От ГЕРБ в аванс вече заявиха, че биха внесли евентуални номинации на Съюза на съдиите в България. От БСП и ДПС също заявиха, че очакват предложения от магистратската общност.

Номинации за главен съдебен инспектор могат да се правят до 2-ри април. За да има избор, са нужни 160 гласа.

Най-важното
Всички новини