Нинова: Структурите по места сами ще решават коалициите си, но без ГЕРБ

OFFNews 26 юли 2019 в 18:18 1702 0

„За нас са най-важни политиките и винаги започваме с приемане на платформа и на това какво ще правят нашите кандидати, а след това и избрани кметове. Радвам се, че сме първата политическа сила, която ще обяви платформа, защото сега я обсъдихме – получи се много хубава и сериозна дискусия”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след края на националното съвещание на левицата в Габрово.

Тя посочи няколко акцента от платформата за местните избори, сред които е реалната децентрализация в общините, включително с оставяне на част от събраните по места данъци върху доходите на хората – да бъдат на тяхно разположение за дейности в общината.

„Сега държавата и правителството прехвърлят на общините задължения, без да ги обезпечават финансово”, поясни лидерът на левицата. По думите ѝ средствата в държавата се разпределят субективно – извън бюджета, по решение на един човек.

„Въпросът е принципен – няма значение коя партия управлява – не може един човек, извън бюджета, да преценява как да финансира отделните общини абсолютно субективно и без критерии. Дискутирахме ясни критерии за финансиране на общините”, каза тя. Нинова посочи и втори акцент от платформата на БСП за предстоящите избори – запазване на общинската собственост и изпълнение на комуналните услуги от общински дружества, а не даване на концесия, тоест всички общински услуги да бъдат от общински дружества. Тя добави, че по разчети на досегашни  кметове и общински съветници на БСП това доста поевтинява услугата.

„Заложихме силен социален пакет за здравеопазване, подпомагане на млади семейства, строителство на общински жилища, културна програма за съхранение на културните ценности, музеите и читалищата. Добрият резултат е, че направихме една конкретна, силна и възможна платформа – даваме на нашите кандидати политиката, с която те тръгват в кампанията още от утре, надявам се, защото вече имаме номинирани кандидати в страната, минали са конференциите”, заяви още Нинова.

„Другото решение, което взехме, е да търсим партньорства за местните избори. Решението е на базата на коалиция „БСП за България” и на платформата, която днес дискутираме. Решихме да дадем свобода на общинските, районните  и градските структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явят на местните избори. Няма да им спускаме готови решения, защото всяка община има специфични отношения. Ограничението е – никаква коалиция с ГЕРБ”, каза още Корнелия Нинова.

По повод отхвърленото в парламента вето на президента по договора за F-16, Нинова коментира: „Голяма грешка. Целият договор не отговаря на интересите на България. Коментира се и гласува от хора, които дори не са го чели”.

Тя добави, че в договора има смущаващи неща и буквален отказ от национален суверенитет. „Договорът е твърде скъп за бедна България, задължава ни с голям заем, който ще връщат поколения. Военно-технически непълен и трябва да се купува допълнително оборудване. Смятаме, че не е изгоден за България. От началото до края сме били последователни – против”, категорична бе тя. 

Нинова каза още, че очаква да бъде актуализиран бюджетът заради ратификацията на договора за самолетите и изрази надежда, че държавният глава ще наложи вето.  Попитана дали ако за целта се наложи извънредно заседание на НС, Нинова каза, че депутатите от левицата ще присъстват на гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови