Нинова: Парламентът да избере нов състав на ВСС и той реши за отстраняването на главния прокурор

OFFNews 16 май 2023 в 18:56 1323 1

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Корнелия Нинова

Народното събрание трябва да избере нов състав на Висшия съдебен съвет, защото мандатът на този е изтекъл отдавна, и той да реши за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

Според нея парламентът има няколко важни задачи, свързани със съдебната власт, сред които приемането на законите за Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и за механизма за контрол над главния прокурор.

"Много грозни картини се разиграват от вчера", каза тя за изявлението на главния прокурор Иван Гешев, в което той призова "да се измете политическият боклук" и последвалия брифинг на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който обяви, че се страхува за живота си, защото "познава методите" на началника си. 

Според лидера на БСП от ГЕРБ са сбъркали с подхода, защото не може "Мария Габриел, като кандидат за премиер, първото нещо, което казва да е "моето правителство и моят министър на правосъдието ще искат оставката на Гешев".

Нинова обясни, че политик и кандидат за премиер не може да говори по този начин.

"Къде е нейното правителство сега? Кой ще ѝ е министър на правосъдието? Това е пряка политическа намеса в решението", каза тя. 

Според лидера на БСП в България има разделение на властите и не трябва политиците да се намесват в съдебната система.

"Всички политически партии през годините сме искали оставката на Гешев, включително и ние. Случващото се през последните дни прилича на сблъсък на лобита, интереси и групировки кой да овладее прокуратурата", смята Корнелия Нинова.

По думите ѝ след казаното от Иван Гешев трябва да последват реални действия, разследвания и дела.

Тя отрече да има връзка между изказването на главния прокурор и последвалото решение на БСП да не подкрепи правителство с първия мандат.

Според нея разговорите за правителство са били "имитация, загуба на време, липса на желание за разговор с тези, от които търсиш подкрепа".

Нинова коментира, че БСП се отзовали абсолютно добронамерено на разговорите, но столетницата установила, че партията му трябвала на Борисов "за бухалка и за параван".

"Той плаши с нас, че отива при другите и "вие повече не ме интересувате". Кирил Петков се хвана на това и каза: "не мога да си представя ГЕРБ и БСП да управляват". Е, как като ти довчера управляваше с БСП?, попита тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

1

Козон

17.05 2023 в 02:09

Нищо подобно, този всс, който вече се тресе от страх, трябва да освободи Гешев, Сарафов и Неясен от постовете им. А нови членове на ВСС от парламентарната квота да се изберат само тогава, когато мутрата и прасето разберат, че този път става въпрос за живота им. Дръндарския циганин е достатъчно умен и ще го разбере преди тях.
 
X

Подкастът на OFFNews