Гешев иска оставката на Сарафов: Това е негова преценка, но ако не я даде, утре ще внеса искане за отстраняване

OFFNews 15 май 2023 в 13:30 2586 0

Борислав Сарафов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Борислав Сарафов

Главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на заместника си и директор на Националната следствена служба Борисов Сарафов днес, след като публично скъса неподписаната си оставка.

Гешев уведомил Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му, ако имал такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид "предателството" към българската прокуратура и към българите.

"Това е негова преценка - коментира Гешев, но предупреди: В случай, че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му във Висшия съдебен съвет."

Минути по рано, на брифинга, на който скъса неподписаната си оставка, той многократно обвини "лицето Борислав "Боби" Сарафов" - че е звънял на ръководители на апелативни прокуратури в страната, за да публикуват становища за отстраняването на Гешев; че е поискал оставката на зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров, макар да е посочил, че е "само за пред медиите"; че е "изговорил лъжи" пред БТА т.нар. "атентат" и др. 

Брифингът бе излъчван и от личния профил на Иван Гешев във фейсбук. Може би за да демонстрира морално превъзходство, главният прокурор цитира Евангелие от Йоан, глава 5, стих 29, където се казва: "Онези, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане". Освен него Гешев цитира и част от молитва на св. Йоан Златоуст: "Моето търпение ще победи вашето лукавство".

Религиозност демонстрира и гласът на Гешев - говорителката му Сийка Милева, която на протест след така наречения атентат заяви: "Благодарение на Бог нямаше пострадали, но утре този взрив може да се намира в дома на всеки един от нас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови