''Ние идваме'': Изказването на Радев ни прави пасивен съюзник на Путин. Ако нападнат и нас, дано не договаря мир

OFFNews 10 февруари 2023 в 14:14 5646 1

Арман Бабикян, Мария Капон и Николай Хаджигенов регистрират

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Арман Бабикян, Мария Капон и Николай Хаджигенов регистрират "Ние идваме" с мандата на "Единна народна партия" за парламентарните избори през октомври 2022 г.

"Ние идваме" изрази острото си възмущение от позицията на президента Радев, заявена в Брюксел, че България не трябва да изпраща оръжие за Украйна, съобщиха от пресцентъра на гражданското сдружение. 

Тази седмица се проведе двудневно извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел, където държавните и правителствени ръководители на европейските страни се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски. Румен Радев заяви, че България ще наложи вето, ако ЕС санкционира Русия за ядрената енергетика. Той също така каза, че се "надява в бъдеще да не се допуска да пращаме оръжие на Украйна". По-рано днес и от "Демократична България" отправиха остри критики към изказването на държавния глава.

"В рамките на конфликт, който съсипва Украйна и е пряка заплаха за Европейския съюз, от една страна; и прегазва международния правов ред, от друга, подобни изказвания поставят страната ни в позата на пасивен съюзник на Путин. България е в цивилизования свят и подобна антихуманна пасивност оставя усещането за обслужване на чужди интереси", написаха от "Ние идваме" в позицията си.

Според ръководството на гражданското сдружение подобни изказвания противоречат изцяло на решението за изпращането на военна помощ на Украйна, взето в "една парламентарна република" по време на 48-ото Народно събрание.

"Дълбоко се надяваме, че ако страната ни бъде нападната, върховният главнокомандващ няма да откаже оръжие, изпратено от съюзниците ни, и няма да отиде да уговаря мир с агресора, за сметка на българската суверена територия и въпреки човешките жертви", апелират от "Ние идваме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

10.02 2023 в 15:04

Надявайте се вие! С надежди нищо няма да се промени. И не сте прави - Радев е активен, а не пасивен съюзник на Путин. Той размахва вето още преди да е станало ясно дали и какви точно санкции ще се налагат, защото и други страни в ЕС са в нашето положение. Но Радев искаше изрично да покаже на чия страна е в тази война и на кого стиска палци.
 
X

Да помогнем на украинските деца!