Няма да целуваме ръка на Борисов, не ме е страх от предсрочен вот в София, каза Бонев

ГЕРБ-СДС, БСП, Възраждане и ИТН си дадоха дълга “коледна” ваканция, дръпнаха ръчната спирачка на София, обявиха ПП-ДБ-СС

OFFNews 19 декември 2023 в 08:28 5068 5

Борис Бонев

Снимка БГНЕС/архив

Не сме свидетели на нормален политически процес, а на едно изнасилване на институцията Столичен общински съвет и активен саботаж на работата на Столична община.

Това каза общинския съветник Борис Бонев от ПП-ДБ ("Спаси София") по повод петия по ред провал на избора на председател на СОС по БНТ.

"До този момент нашата група ПП-ДБ ("Спаси София") два пъти издигнаха моята кандидатура за председател на СОС. На третото заседание на Общинския съвет не издигнахме кандидат, за да дадем възможност на останалите 38 общински съветници те да си изберат председател. На четвъртото заседание стана ясно, че отново няма съгласие за председател и го отложихме. Вчера на петото заседание в името на компромиса предложихме най-възрастния общински съветник Грети Стефанова за временен председател до приемането на бюджета. Предложихме разпределението на комисиити да стане пропорционално, на математичски принцип. На всичко това имаше нагли изказвания на мои колеги, които казваха – вие нищо не предлагате", коментира Бонев.

Според него, случващото се в СОС е активен саботаж на хора, които са забравили клетвата да се ръководят от интереса на София и софиянци. 

"В момента единственото нещо, което ги интересува, са партийните игрички и желанието да бъдем саботирани на всяка цена. Също така желанието на ГЕРБ да се покаже, че само те могат да управляват. Това е наративът, който се опитват да наложат.", каза още Бонев. 

Очаквам да има намеса на лидерите, разбрахме, че лидерът на ГЕРБ поема на ръчно управление партията в София, явно очаква да отидем да му целунем ръка, но няма да го направим, коментира Бонев. 

Не ме притесняват предсрочни избори, коментира още той. 

Ако Спаси София напусне групата на ПП-ДБ и нямат мнозинство с ГЕРБ ще се намерят 3-4 гласа срещу пари, каза още Борис Бонев. 

Демонтажът на ПСА точно в седмицата, в която бяхме близо до постигането на споразумение за политики с БСП, е или политическа недалновидност или умишлен саботаж на преговорите с БСП, е личното мнение на Борис Бонев. 

От “Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София” разпространиха и официална позиция на коалицията. В текста се казва: 

Безотговорно. Това е единственото коректно описание на вчерашното поведение на опозиционните политически групи в Столичния общински съвет.
За пореден път те попречиха да започне работата на съвета. Групите на ГЕРБ-СДС, БСП и “Възраждане” съзнателно бойкотираха избора, като дори не гласуваха. Вместо това всички те, заедно с групата на ИТН, си дадоха дълга “коледна” ваканция от повече от три седмици.

Този политически театър се развива на фона на пети пореден опит за избор на председател и многократни предупреждения от кмета на София, г-н Васил Терзиев, за риска от загуба на европейски средства за водния цикъл. Групата на “Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София” продължи конструктивния си подход, като предложи единственото възможно решение на този етап - най-възрастният общински съветник - г-жа Грети Стефанова - да бъде избрана за временен председател. Издигането на нейната кандидатура беше демократичният изход от ситуацията и протегната ръка към всички останали групи, за да може да се прекрати едномесечния блокаж в работата на СОС.

В рамките на заседанието кметът на Столична община, г-н Васил Терзиев, отново детайлно разясни необходимостта от приемането преди края на текущата година на изключително важни решения - за разплащане на проекти с европейско финансиране от изтичащия в края на 2023-а година програмен период и за план-сметката за чистота за следващата година. Това обаче очевидно не е важно за общинските съветници от ГЕРБ-СДС, БСП и “Възраждане”. Техният отказ от участие в избора на председател вчера доведе до загуба на европейско финансиране от най-малко 20 млн. лева, както и до необходимостта от общинския бюджет да бъдат разплатени допълнително десетки милиони лева. Техните действия изправят града пред сериозен риск да не може да кандидатства за ВиК проекти за над 200 млн. лева в рамките на новия програмен период, както и пред невъзможност да бъдат планирани повече средства за почистване.

По този начин опозиционните групи, за пети пореден път, предпочетоха вместо да работят за благото на града, да дръпнат ръчната спирачка пред неговото развитие.

В края на заседанието беше потвърдено и новото мнозинство в Столичен общински съвет. Това на ГЕРБ-СДС, БСП, “Възраждане” и ИТН, които не приеха предложението на групата на “Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София” заседанието на съветниците да продължи във възможно най-кратки срокове. Вместо това, новото мнозинство отложи следващата сесия на общинския съвет с повече от три седмици - за 11.01.2024-а година. Изглежда за неочакваната “сглобка” по-важно е да продължи с политическите игри и с блокажа на столичния парламент, вместо да подобри качеството на живот на хората.

За да може да започне истинска работа за решаване на проблемите на София, групата на “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” настоява всички останали политически сили в най- 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

5

Wenc

19.12 2023 в 13:52

Дублирали сте ботовете.. браво.. време беше.

723

4

user4eto

19.12 2023 в 10:01

При един предсрочен вот, софианци трябва да са УМОПОБЪРКАНИ ако не идат да гласуват или гласуват за статуквото. След като от далеч се вижда, че него не го интересува благополучието на хората, а само далаверите и как да им бърка в джоба.

1000

3

ivanpetrov8715

19.12 2023 в 09:47

Много се надявам Спаси София да не предадат избирателите си както ПП-ДБ! ако и това се случи директно Т2.... много е тъжно, че хората нямат памет, както читателите, така и журналистите и политиците.

14048

2

voododoll

19.12 2023 в 09:03

Вие ама още не сте разбрали че ви сготвиха?! Подценихте изборите за СоС и наблегнахте на тези за Кмет на всяка цена. И сега получвате открит мастър клас по управление на община, и почвате да разбирате, че всъщтност кмета е никой. Кмета е само едно лице на общияната, зад който седи съвет. ГЕРБ имаха и двете имаха и лицето имаха и задника, в тялото на СоС. Вие имате само лице, и една скачаща сврака ББ... Борис Бонев имам предвид. Нямате нищо. Съботажа ще продължи, докато не се откажете сами. Тогава СоС ще си избере и кмет и председател, и другия ББ ще си има пак София. Няколко месеца ГЕРБ ви води за носа, и си подготвя почвата за СоС но вие дилетанти, го проспахте това, фанатизирани да избутате Терзиев до кметския стол, без грам да осъзнавате че без СоС той ще е само ядосан гражданин случайно озовал се на кметския стол... АБСОЛЮТНИ ДИЛЕТАНТИ!

605

1

Wenc

19.12 2023 в 08:49

"...Жълти зъбки и нерви лабави ..." е казал поета и депутат от групата на ППДБСС+

Нещо и Васето и таз пеперудка си изпускат нервите.
Много рано ,бе другари.

Срещу дърти мастодонти били толкова дълго в управление се искат "топки" , а се заложи точно на обратното.
За съжаление няма да стане.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки