Ненчев не прие оставката на Бакалов

OFFNews 05 октомври 2015 в 14:40 4654 4

Ненчев не прие оставката на Бакалов

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на отбраната Николай Ненчев отказа да приеме подадената оставка от директора на Служба „Военна Информация“ Йордан Бакалов.

Реакцията на Министерството на отбраната дойде часове, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че президентът ще наложи вето на текстовете от закона за военното разузнаване. 

Днес в министерството е проведена среща между Ненчев и Бакалов. На нея шефът на военното разузнаване е депозирал оставката си с мотива, че е в несъвместимост със заемания пост. Министърът на отбраната Николай Ненчев обаче решил да не приема подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона.

От пресцентъра на МО съобщиха, че военният министър е уверил Бакалов, "че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация“, както и да поддържа добри контакти с партньорските служби".

Текстовете в закона за Служба "Военна информация" в частта им за това кой може да заема директорския пост бяха нагласени според профила на Йордан Бакалов. Вносителите на закона предложиха текстове, според които за поста е необходим стаж от 10 години в структурите от системата за защита на националната сигурност. В допълнителните разпоредби от закона е уточнено, че такива структури са включително и Народното събрание, Президенството или Министерския съвет, като кандидатът за поста е достатъчно да е бил народен представител или експерт в парламентарна комисия, чиито предмет на дейност е свързана с националната сигурност и отбраната. Именно на тази част от текста отговаря Бакалов, който е бил член на комисията за спецслужбите в 40-то Народно събрание.

На второ четене в пленарна зала БСП Лява България направи предложение за промяна на тези условия. Социалистите предложиха за шеф на военното разузнаване да бъде назначен човек, който е на действителна военна служба. Неочаквано текстът беше гласуван с помощта на депутати от ГЕРБ. 

Бакалов зае поста, след като Николай Ненчев освободи Веселин Иванов. Полковникът от резерва се прости с поста си, след като отказа да предаде архива на разузнаването в Комисията по досиетата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки