Михо Михов: Прави се опит за политизиране на Военното разузнаване

OFFNews 18 март 2015 в 08:08 3976 1

Михо Михов: Прави се опит за политизиране на Военното разузнаване

Смяната на ръководството на Служба „Военна информация“ е свързано с темата досиета и има опасност от разузнаването да бъде изхвърлена военната експертиза и то да бъде политизирано.

Това смята бившият началник на Генералния щаб и депутат от АБВ Михо Михов. Пред bTV той коментира смяната на шефа на Военното разузнаване и очакваното назначение на бившия депутат от Синята коалиция и служебен вътрешен министър Йордан Бакалов.

Михов коментира, че смяната на Веселин Иванов е свързано с несъгласието му да предаде част от архива на службата. Според него, въпреки че военният министър посочил други мотиви, било ясно, че Иванов е сменен, така че да се реши темата с предаването на оперативните дела.

Михов е категоричен, че Военното разузнаване трябва да бъде оглавено от професионалист, който е работил в системата. „Трябва да се оглави от висш военен от кариерата, който да кореспондира директно с началника на отбраната“, каза Михов. Той обясни, че с новия закон за Военното разузнаване, който беше внесен от депутати от ГЕРБ и АБВ, въпросът с тези досиета е решен – те ще бъдат защитени и няма да бъдат предадени.

„Има партийни структури и личности, които считат, че в пакета от тези досиета има и такива, които са за осветяване от комисията по досиетата“, обясни Михов. Според него с назначаването на нов шеф на Военното разузнаване се прибързва и поиска кандидатурите да бъдат обсъдени в специализираните парламентарни комисии.

„Йордан Бакалов е добър специалист, има научни разработки, но по темата военно разузнаване не смятам, че трябва да бъде назначен той. За да бъде забелязан, той е партийно оцветен“, обясни Михов. По думите му има опасност от диктуване на партийна зависимост от определена структура и определени хора, което противоречи на работата на Военното разузнаване.

„Може да изхвърлим експертизата от Военното разузнаване. Партийната логика има само едно правило, че партиите и политиката са по повод на властта“, обясни бившия шеф на Генералния щаб на Българската армия.

Според него сектор „Сигурност“ не е обезглавен, смята Михов. Според него в годините е имало много опити за политизиране на системата, но това не е допускано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови