Настимир Ананиев: Няма желание за диалог за БНБ, но коалицията няма да се разпадне

OFFNews 10 април 2022 в 10:13 1295 0

Снимка БТА/Архив

Управителят на БНБ е важна позиция, свързана с влизането на България в еврозоната. Въпросът е да се седне и да се изговори, но аз не виждам желание по тази тема да има диалог.

Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" и основател на партия "Волт" Настимир Ананиев пред БНТ. 

Той припомни, че по време на гласуването на правилата и процедурата за избор на нов управител на БНБ от "Продължаваме промяната" са поискали да се удължи срока, за да има време за обсъждане в коалицията и управляващите да излязат с единна кандидатура за поста. От "Има такъв народ" обаче, не са се съгласили на това.

"Коалицията няма да се разпадне", заяви депутатът. По думите му всяка една критика, която идва срещу правителството, идва от ГЕРБ. Коалицията се опитва да се справи с всички кризи, включително и наследените от ГЕРБ, каза депутатът от "Продължаваме промяната".

"Защо отказаха да удължат срока, за да излезем с единна кандидатура? Това за господин Каримански детската мечта ли им е? За мен е важно да има единна кандидатура в коалицията, това може и господин Каримаски да е, но защо е това бързане, аз не разбрах - това създаде напрежение", каза Ананиев.

По въпроса с позицията за Република Северна Македония Настимир Ананиев увери, че българският интерес ще бъде защитен. Той изтъкна, че не вярва премиерът Кирил Петков да е обещал пред европейските партньори срок за вдигане на българското вето, защото в противен случай, това е щяло да се подложи на обсъждане в коалицията.

"Ние сме поискали 4-5 неща от Република Северна Македония и аз съм сигурен, че те ще се случат преди Северна Македония да продължи напред. За нас е важно нещата, които ние искаме и са важни за нашия национален интерес, да се случат", добави Настимир Ананиев.

По думите му е важно за България да бъде лидер в процеса по присъединяването към ЕС на страните от Западните Балкани.

Той коментира и протестът на строителите в петък пред Народното събрание: "Представете си, че подписваме договор за 100 лева. Но Вие правите нещо за 1000 лева. Аз трябва ли да Ви платя? Но аз съм държавата - всички данъкоплатци. В момента държавата е заложник, защото трябва да вземе решение, но да защити парите на обществото".

Според него празен чек за един милиард няма как да се подпише. 

По темата с видеото, публикувано от министъра на културата Атанас Атанасов, Настимир Ананиев заяви, че Атанасов освен министър е и артист и проявата му е неразбрана. Той посъветва министъра на културата да съди за клевета всички, които твърдят, че е употребявал алкохол или наркотици при заснемането на клипа: 

"За да говориш за един човек, трябва да го познаваш. Той е сериозен млад човек с огромен потенциал, но той също така е и артист. Не е вярно, че е бил напушен и пиян. Ние ще обсъдим този казус. Трябва да се прецени как да се подходи, защото той е криворазбран от много хора. Познавам визията му - честен човек, некорумпиран, антипод на управлението на ГЕРБ. За мен той е неразбран с този клип, който е пуснал. Сега, дали е трябвало да го пуска в ролята му на министър,  може да се дебатира. Но да се говори, че е бил напушен или пиян, въобще няма нищо такова!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!