Над 600 000 лв. се отпускат за изграждане и ремонт на ясли, детски градини и училища

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2021 в 11:21 612 0

Допълнителни 613 316 лева се отпускат за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища в страната, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. 

Средствата са по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години.

"На 13 януари отпуснахме първите близо 2 милиона лева по линия на тригодишната програма", припомни премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че общо 136 проекта бяха одобрени миналата година, след като правителството прие програмата.

За нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи са одобрени 89 предложения. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция, надстрояване и пристрояване на съществуващите. 

Одобрените днес средства по програмата на МОН ще бъдат използвани за реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи и за строеж на нова детска градина в Стара Загора, както и за изготвяне на проект за нов учебен блок на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че средствата за община Стара Загора ще помогнат за превръщането на града в един от центровете на развитие на информационните технологии.

"С програмата съдействаме на общината за преодоляване на недостига и на места в детските градини, както и цялостното подобряване на инфраструктурата в образованието в цялата страна", каза още Вълчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !