Набързо закритият дебат по рокадите в кабинета предизвика напрежение в парламента

OFFNews 21 ноември 2018 в 10:21 2862 0

Набързо закритият дебат в парламента по рокадите в правителството предизвика напрежение между управляващи и опозиция. 

Днес народните представители обсъждат и трябва да гласуват оставката на Валери Симеонов като вицепремиер и назначаването на досегашния шеф на кабинета му Марияна Николова на мястото му в Министерския съвет. Самият Симеонов не е в парламента, премиерът Бойко Борисов също отсъства. 

Единствено от БСП успяха да коментират промените в кабинета, преди дебатите по темата да бъдат закрити. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обаче не успя да се изкаже, а впоследствие зам.-председателят Емил Христов (ГЕРБ) обясни, че не е видял вдигнатата ѝ ръка. Преди да прекрати обсъжданията, той неколкократно попита дали има още изказвания.

Породи се спор: от ГЕРБ твърдяха, че Нинова е вдигнала ръка след закриването на дебатите, а от БСП - обратното.

"Добронамерено предупреждавам - недейте с процедурни хватки да ми отнемате възможността да говоря като председател на опозиционна партия. Ако си въобразявате, че можете да ми отнемате думата с процедурни хватки, си мислете за господин Главчев", предупреди Нинова председателстващия Емил Христов. Миналата година Димитър Главчев от ГЕРБ подаде оставка като зам.-председател на парламента, след като отне именно нейната дума.

Христов веднага отговори, че я е забелязал късно и добави: "но не се страхувам от това какво се е случило със стоящите преди мен, аз мога да поема отговорността".

Главчев също излезе на трибуната, за да отговори на Нинова. "Не знам какво точно ми се е случило, за да плашите, само че аз си подадох оставката", добави той.

Христов обеща все пак да даде думата на Нинова, но след поименната проверка. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не остана доволен от това решение.

"От БСП вдигнаха ръка, след като бяха закрити дебатите", каза Цветанов и Христов размисли - бил закрил дебатите, преди Нинова да вдигне ръка и нямало как да ѝ даде думата. Социалистите възразиха, от ДПС също разкритикуваха липсата на дебати.

"Нека да сме на висотата на Народното събрание. Политика с емоции и инат няма да ви доведе накъдето сте тръгнали. Тази смяна, която днес ни предлагате в отсъствието на премиера, е за да може всяка група да се изкаже. Господин председателстващ, поканете колегите от "Обединените патриоти" да се изкажат. Това, което правите в момента не е във ваша полза, а общо взето не е и в полза на Народното събрание", каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

По предложение на Аталай депутатите излязоха в почивка. Той я поиска, за да можело в това време от мнозинството "да решат съдбата на парламента". В крайна сметка след извънреден председателски съвет управляващите и опозицията в парламента се разбраха дебатите по рокадите в правителството да продължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!