Москов: КС не е обявил за противоконституционни здравните пакети

OFFNews Последна промяна на 11 март 2016 в 08:34 3700 25

Снимка БГНЕС - архив

Решението на Конституционния съд ясно казва, че разделянето на здравните пакети не е противоконституционно. Ще се съобразим с мотивите на КС и текстовете ще бъдат прецизирани. 

Това заяви здравният министър Петър Москов по Нова тв. Той подчерта, че неговото мнение и близо до това на конституционния съдия Филип Димитров, който определи казусът като въпрос на литературен анализ.

В основния пакет са включени заболяванията, от които умираме и чието лечение не бива да зависи от това кой е богат и кой беден. Идеята е те да се покриват изцяло от Здравната каса, обясни за пореден път Москов. 

За лечението на болестите в допълнителния пакет трябва да се чака или да се плаща от здравна застраховка или със собствени средства. В този пакет попадаха заболявания, които не са животозастрашаващи. С решението на Конституционния съд всичко това се отлага с няколко месеца, уточни Москов. 

Пакетите не са разделени по заболяване, а по стадий на заболяването, допълни той.  

За да обясни какво представляват двата пакети в здравеопазването, Москов нарисува схема. От нея стана ясно, че ако НЗОК има 100 лв. бюджет за днес и дойдат 5 пациента - за операция на дете, човек с инсулт, за тежка сърдечна операция, с катаракта на око и кожно заболяване, парите ще свършат. За операцията на детето и за инсулта ще трябва да доплатите обаче, обясни Москов. Той раздели с черта първите три заболявания и обясни, че те водят до инвалидизиране или смърт. "Смисълът на основния пакет е за тези неща да не сме зависими от това дали можем да доплащаме", каза Москов. За другите 2 състояния се предвижда да бъдат лекувани най-късно до два месеца. 

На въпрос дали очаква да бъде изключен от ДСБ, Петър Москов заяви: „Не съм го чул и не го очаквам”. Той добави, че на ДСБ им предстои национално отчетно събрание и там ще се вземат по-скоро политически, а не персонални решения. 

„ДСБ не трябва и не може да бъде разцепвано”, обобщи здравният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2016 в 18:46

на "Фниманието" на Конституципнния ПРъд и най паче на брадипсихичния Исихаст и ПРъдия Фил:

1. термина "пакет" съотнесен към лечението, здравеопазването и оказването на медицинска ПОМОЩ(не услуги, болшевики долни, лекарите на са коафьори и сервитьори и те ПОМАГАТ, а не услугват и "обслужват") е неологизъм, с чието опериране, се цели да се отнемат основни конституционни права на гражданите.

2. Каквито и тълкувания и дефиниции в последствие да се дават на този термин от позиция на управление на здравеопазването и медицинската наука то те са само израз на неграмотност и упражнения на дребни шмекери!

3. Всеки знае, че болестите са не абстрактни заклинания а съществуват в динамично(!) взаимодействие с организма, тялото на болния, и ЕВОЛЮИРАТ, така че деленето на болестите по измислени критерии - "пакети", "кошници", "бохчи", "дисаги" е проява на НЕВЕЖЕСТВО!!

...И ако министърчето има останал малко акъл в главата да се запита от какво има нужда здравеопазването, здравната политика, планиране и финансиране! От "Москвич 412" с всички видове дефекти или от нормален автомобил с който може да се стигне от точка А до точка Б без необходимостта на перката на радиатора да се върже "чорапогащ" вместо ремък, вместо тампони на двигателя да се турят стари топки за тенис и фаровете да са вързани с тел! Аман от стари москвичи! От "трабанта", се отървахме - сега и от стария "Москвич" ако можем...

п.п. "Фил" да спре да се взира в пъпа си, поне когато веднъж годишно или по рядко от него се иска пол'вин час нормален разсъдък!!! За половин-един час работа годишно получава не малко пари!

11.03 2016 в 15:55

Докато съществува монопол на една-единствена,държавна,политически зависима НЗОК,няма да има реформа.Нито пък,данъкоплатците ще могат сами да упражняват контрол върху парите от вноските си.Примерче-Дянкоффф,реши и прибра,в името на фискални врътки за пред чужденците/няма да се излагаме,я/едни скромни....1.5 млрд.Без изобщо да има право на това.Къде потънаха тези пари???Гражданите бяха ли попитани,дали са съгласни???
Предостатъчно беше,имлантирането на чип в ЛК.Но последствията,са пагубни за политиката на ГЕРБ.Иван Бедров по темата,в др.статия на Офф.Дали е Москов,или др.,това,сегашното Здравеопазване,е най-изгодното,най-евтиното и най-популисткото за политиците.
Да Ви споделя,скъпи,уважаеми съфорумници,опитайте да ми"повервате".Никъде по Света,ама и в най-развитите страни,квалифициран педиатър,като мен,не преглежда "сополи",безплатно.Никъде.Разпитайте ваши приятели,близки,трайно живеещи в Италия,Франция,Белгия.....какъв точно достъп имат до квалифицирана медицинска помощ.Колко време чакат,след записване,за специалист.Много кривки има,но те касаят пациентите,както и лекарите.Простащина,наглост,алчност...няма съсловие в БГ,непопадащо под ударите на тези понятия.Уви.
Моделът ни е сбъркан от самото начало.Той силно мирише на планова икономика и социализъм.

11.03 2016 в 15:48

значи ще боледуваме по основния пакет. По изгодно е. Ще ни платят всичко. Обичам авантата. Иначе току виж разболееш се се по допълнителния пакет, па то взело че се усложнило и като те вкарат в болницата по задължителния, ти го прескочиш и направо в трапа. Или пък се окаже, че трябва яко да доплатиш та се разболееш от мъка. Така и не разбрах тези пакети за пациентите ли са или за касата?

11.03 2016 в 15:37

Много му е трудно на Москов. Разни бивши нищо не свършили министри изплуваха да му намират мъхна. Дано има здрави нерви и да успее да се пребори с всички хайдуци нападнали касата.

11.03 2016 в 15:31

До чесън 20: "Признат грях, половин грях." + от мен и, макар и рано, наздраве.

11.03 2016 в 13:46

Иване 55, закова ме. Цитирам по спомен тв интервю, но след направената забележка, а и ако друг не помни такива думи, може и да съм смесил темите. Разкайвам се ако е така.

11.03 2016 в 13:36

До Off -това желание да се строят паметници за щяло и нещяло е характерно за комунизма, но то при управляващи комунисти си е нормално.
Преди да събираш бронз за бюста(или пък може и в цял ръст - като Тюркмен баши, Ким Ир Сен, Ким Че Ун и т.н) прочети мотивите на съда - с доста изречения са казали, че промяната в закона говори за пълна некадърност. Какво иначе е следното:

"Според КС в закона на практика само са дадени наименованията на новите пакети, без да е уредено съдържанието им, и на законово ниво остава неясно."

"Заради липсата на ясни критерии за разграничаването на пакетите остава неясен въпросът и със заплащането на дейностите, особено в допълнителния пакет, което води до затруднения на пациентите да се ориентират в новите правила и да упражняват правата си на получаване на медицинска помощ и на здравно осигуряване, става ясно още от решението на КС."

"Според съда определянето на критериите за разделянето на пакетите с наредба, а не в закона, прави уредбата временна, нестабилна и нетрайна."

"Според решението на съда разделяне на видовете медицинска помощ, заплащана от Здравната каса, може да бъде направено от законодателя, но това трябва да стане с ясни критерии."

Та внимавай на кого вдигаш паметници защото видяхме какво стана с паметниците на партизани, ятаци, помагачи, бригадири, ударници и т.н. и до къде ни доведоха.

11.03 2016 в 13:23

Цитат на чесън 02: "Решенията на премиера не се коментират, а се изпълняват"

Попитах Гугъл - връща 7 резултата, като 7-ят е коментара на чесън. Другите шест са от 2008г., като са варианти на тема: "Решенията на премиера не се коментират, а се изпълняват", бе предпазливият и единствен коментар досега на финансовия министър Пламен Орешарски, след като Станишев обяви идеята си." /Сега/.

Попитах Гугъл за "Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват". Много резултати, само за Москов, но коментара на чесън го няма. :)

11.03 2016 в 12:16

щото лична карта - адрес и ЕГН - крадци на имущество и фирми, както и на "подписа"

Ти сериозно ли сметаш, че с тая 'система' ще спрат да ти искат лична карта на регистратурата?

Успокой се, тя през половината време няма да бачка, а през другата половина ще трябва да минеш с пръста по пет пъти, докато зацепи и още два да познае.

И администратурата ще измисли 'временно' решение с дебела тетрадка.

11.03 2016 в 11:43

Той подчерта, че неговото мнение и близо до това на конституционния съдия Филип Димитров, който определи казусът като въпрос на литературен анализ.
Ами да беше учил право или литературознание и да беше станал конституционен съдия. Ама за жалост на повечето българи си учил медицина и си станал министър.
Иначе, какво си мисли Фил е едно на ръка, но то очевидно не се споделя от другите 11 съдии, което само по себе си е рядкост.