Москов: КС не е обявил за противоконституционни здравните пакети

OFFNews 11 март 2016 в 08:34 4091 25

Снимка БГНЕС - архив

Решението на Конституционния съд ясно казва, че разделянето на здравните пакети не е противоконституционно. Ще се съобразим с мотивите на КС и текстовете ще бъдат прецизирани. 

Това заяви здравният министър Петър Москов по Нова тв. Той подчерта, че неговото мнение и близо до това на конституционния съдия Филип Димитров, който определи казусът като въпрос на литературен анализ.

В основния пакет са включени заболяванията, от които умираме и чието лечение не бива да зависи от това кой е богат и кой беден. Идеята е те да се покриват изцяло от Здравната каса, обясни за пореден път Москов. 

За лечението на болестите в допълнителния пакет трябва да се чака или да се плаща от здравна застраховка или със собствени средства. В този пакет попадаха заболявания, които не са животозастрашаващи. С решението на Конституционния съд всичко това се отлага с няколко месеца, уточни Москов. 

Пакетите не са разделени по заболяване, а по стадий на заболяването, допълни той.  

За да обясни какво представляват двата пакети в здравеопазването, Москов нарисува схема. От нея стана ясно, че ако НЗОК има 100 лв. бюджет за днес и дойдат 5 пациента - за операция на дете, човек с инсулт, за тежка сърдечна операция, с катаракта на око и кожно заболяване, парите ще свършат. За операцията на детето и за инсулта ще трябва да доплатите обаче, обясни Москов. Той раздели с черта първите три заболявания и обясни, че те водят до инвалидизиране или смърт. "Смисълът на основния пакет е за тези неща да не сме зависими от това дали можем да доплащаме", каза Москов. За другите 2 състояния се предвижда да бъдат лекувани най-късно до два месеца. 

На въпрос дали очаква да бъде изключен от ДСБ, Петър Москов заяви: „Не съм го чул и не го очаквам”. Той добави, че на ДСБ им предстои национално отчетно събрание и там ще се вземат по-скоро политически, а не персонални решения. 

„ДСБ не трябва и не може да бъде разцепвано”, обобщи здравният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews