Семерджиев: Москов ликвидира здравеопазването. Да подаде оставка, ако има достойнство

Вероника Шербанова Последна промяна на 11 март 2016 в 07:30 12547 22

Илко Семерджиев

Преди дни Конституционният съд отмени промяната в Закона за здравното осигуряване, с която медицинските дейности, заплащани от Здравната каса, бяха разделени на основен и допълнителен пакет. Тази промяна беше и една от основите на здравната реформа на министър Петър Москов. За решението на КС, здравната реформа и трябва ли да подаде Москов оставка разговаряхме с д-р Илко Семерджиев. 

Той е учредител на БЛС през 1989 г. и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател. Бил е директор на столична поликлиника и столична болница, през 1999 г. създава НЗОК и e неин първи директор. Бил е заместник-министър на здравеопазването в три правителства и министър на здравеопазването в правителството на ОДС. След политическия си мандат е учредител и в продължение на 10 години е ръководител на доброволен фонд за здравно осигуряване "ДОМ-Здраве" АД. Учредител е и почетен председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

Д-р Семерджиев, как ще коментирате решението на Конституционния съд, с което беше отменено разделянето на медицинските услуги в основен и допълнителен пакет?

Решението на КС е логично. Разделянето на пакетите нарушава едно от основните конституционни изисквания за равнопоставеност и равен достъп до здравеопазване. В промените на Закона за здравното осигуряване е заложена сегрегация по признак диагноза. Според Конституцията, обаче, пред българските граждани не могат да се поставят бариери в достъпа до лечение чрез разделението им на такива със „социално значими“ заболявания и такива със „социално незначими“ заболявания.

Министър Москов вече обяви, че ще бъдат направени промени и текстовете ще бъдат внесени отново за обсъждане. Смятате ли, че трябва да се продължи работата в тази посока?

Москов обяви, че ще преработи текстовете и пак ще направи опит да ги прокара, въпреки че са в разрез с Конституцията. Ако тези преработки влязат в сила, всеки български гражданин ще има правото да съди Министерството на здравеопазването, ако е здравноосигурен, но въпреки това е бил включен в листа на чакащите или от него е поискано да плати за лечение. И ще спечели. Така дори и да минат такива промени, министерството и лечебните заведения ще бъдат затрупани със съдебни искове.  

Според експерти след решението на КС Здравната каса вече няма да има правно основание да сключва договори с болниците. Така ли е според вас и какво ще се случи оттук нататък?

Това е напълно вярно. След решението на КС отпадат текстовете в Закона за здравното осигуряване за разделянето на двата пакета, но след тях и всички актове по прилагането на закона, например Наредба 11 по критериите на която Здравната каса би трябвало да сключва договори с болниците. Предишната Наредба 40 вече е отменена, така че НЗОК няма как да се облегне и на това старо правно основание.

С решението на КС отпадна една голяма част от здравната реформа на Петър Москов. Друга основна част от реформата – Националната здравна карта, също е атакувана – във Върховния административен съд.

Здравни реформи няма, има правни недомислици. Затова Българският лекарски съюз взе решение да не подпише Националния рамков договор за 2016 г. Върховният административен съд бламира методиката за изготвяне на областните здравни карти и съответно Националната здравна карта, така че нормативният хаос е тотален. Правят се промени на принципа опит-грешка, което не подобрява системата, а създаде нова криза в здравеопазването.

Малко след решението на КС опозицията за пореден път поиска оставката на министър Москов. След това премиерът Бойко Борисов обаче го подкрепи. Какво е вашето мнение по въпроса? Трябва ли Москов да подаде оставка?

Ако Москов имаше поне малко достойнство, щеше да си подаде незабавно оставката. Той е човекът, който в момента ликвидира българското здравеопазване. Оставката е въпрос на политическа отговорност при такъв грандиозен правен, управленски и професионален провал. Още повече, че Москов вече няма зад себе си партия, единствено Борисов застава зад него и така се превръща в бушон на Москов. Затова сега ГЕРБ и Борисов носят отговорност за действията му, което ги изправя пред репутационен срив и бъдещи електорални проблеми.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2016 в 16:01

Абе, вие, които одобрявате МОСКОВИТЕ пръстови отпечатъци, не ви ли е срам да поддържате грозното будалкане, гаврата от страна на този "странен" 4-годишен "плейбой" с тийнейджърски гел на пръчкосаната коса и интересен блясък и формат на очите, ЧЕ ТАКА "КОНТРОЛИРАМЕ" РАЗХОДИТЕ? Вие ЛУДИ ли сте или сте от кохортата му, която ще се облажи от аферата с апаратите за пръстовите отпечатъци! Защото фирмата, на която всички се чудят, че се е главила за 470 000 лева, всъщност ще получи десетки милиони от продажата на апаратите, защото по наредбата само тя ще може да ги продава.
А нас НИ ПРЕВРЪЩАТ В ОПИТНИ ЗАЙЧЕТА. И нашите данни ще ги знаят и в съседните страни.
НЯКОЙ ДА КАЖЕ, КОИ ФИРМИ СА В КОНСОРЦИУМА НА СПЕЧЕЛИЛАТА ФИРМА! И всеки мошеник ще може да се възползва от тях!
Добре е организирал Москов четата. И никой не вижда, че нарушавайки достоинството на хората, той върши вопиющо нарушение на Конституцията.

12.03 2016 в 13:22

Пука му на BMW-то на Москов от вашите мнения и коментари. Той не е станал министер за да подава оставка. Такова животно оставка в Блатария нема - не разбрахте ли, та се косите толкова много.

12.03 2016 в 12:35

Имам въпрос: сега след решението на КС ще се въвежда ли събирането на пръстови отпечатъци от аптеките, както искаше Москов или не?
Дано да е отпаднало това, защото направо влизахме в зоната на Сев. Корея, превръщайки пациентите в престъпници.

12.03 2016 в 12:04

Имайки пред вид неговите заслуги към здравеопазването като министър и шеф на здравната каса, тоя доста трябва да си трае.
След като всички толкова много лаят против Москов, значи е на прав път.
Не виждам нищо лошо в това, да спрат крановете (те са си направо шлюзове) за източване на здравната каса - това са нашите пари, които разни тарикати крадат по най-безогледен и нагъл начин.

11.03 2016 в 16:43

Зъболекаря С. направи болниците и ДжиПитата търговци, Здравната каса - касичка за да им плаща и сега дава акъл.
Я да каже поне едно умно нещо което е казал (писал, направил) измисления от него Международен институт по .... В който има цифром и словом 2 (два) члена - Той и секретарката му, която не е ясно от какво разбира, но със сигурност - нищо от здравеопазвнато.

11.03 2016 в 16:19

Д-р Семерджиев е лобист , чиито интереси ще бъдат накърнени от затягане на кранчето на здравната каса.

11.03 2016 в 15:27

този министър побърка цялата система. а д-р Семерджиев е един от хората наясно с проблема. В МЗ кипи безсмислен труд да ходят по гайдата на ненормалника. А за какви икономии в здравеопазването плямпа този? Болниците пищят, че са недофинансирани, а този разписва за нови и нови. докараха ги 100 в София - срещу съответна "такса" в личната му сметка...

11.03 2016 в 14:29

Изведнъж всички бивши министри на здравеопазването станаха много" компетентни".Интересно,какво направиха през годините.

11.03 2016 в 12:07

@ чесън: А Вие защо мислите, че плащаме по-малко. Ние плащаме определен процент от работната си заплата. В цял свят е така. Вижте Германия. Който иска има и възможност да се осигури и при частна здравна касар което по собствено желание. Някой работодатели в България го правят също за своите служители, като допълнителна социална придобивка!

11.03 2016 в 11:43

Голяма делавера има в здравеопазването и затова е този рев.
Явно и от ДСБ имат позиции в този "бизнес" щом и техните хора наскачаха срещу Москов.