Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Морски приливи и смокинов лист в дебата за бюджета на касата

Нели Чолашка 26 ноември 2013 в 16:20 2543 0

Снежана Дукова от ГЕРБ.
Снежана Дукова от ГЕРБ.

 

"Приливът дойде и отмина на 12 май. Видя се кой остана по Евино облекло и вместо да търсят смокиново листо да се прикрият, стоят при нас и говорят цинично и дебелокожо", обяви д-р Емил Райнов при дебата по приемането на бюджета на здравната каса за следващата година.

Репликата беше предизвикана от предложението на бившата здравна министърка и настоящ депутат от ГЕРБ Десисалава Атанасова да се предвиди възстановяване на сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в БНБ и там да бъдат върнати 1.4 млрд. лв. Тези пари бяха прехвърлени в централния бюджет през 2010 г. по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Репликата за прилива пък беше взаимствана от Снежана Дукова от ГЕРБ, която миналата седмица при дискусията за създаване на анкетна комисия по казуса "Мишо Бирата", която обяви: "Едва когато приливът отмине, става ясно кой се къпе гол". Красимир Янков от БСП пък предупреди ГЕРБ, че и смокиновото листо не може да прикрие срама им. 

Изказването на Райнов предизвика ответна реакция от страна на "класика" Снежана Дукова: "Колега Райнов, искайте разрешение, когато трябва да цитирате някого, защото вас обявиха един колега от ДПС, а след това и мен за класик, а когато се цитират класиците, се иска разрешение".

Владислав Горанов, който беше зам.-министър на финансите в кабинета "Борисов", обясни, че парите на касата в БНБ са били взети "на заем", за да не се взима външен заем, по който е трябвало да плащаме 200-300 млн. лв. лихви.

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че тези 1.4 млрд. лв. няма как да се върнат на НЗОК, защото ги няма. Той обвини ГЕРБ, че са оставили НЗОК в състояние разграден двор.

Предложението ви е несъстоятелно и няма да ви донесе индулгенция, коментира още Чобанов.

Проектобюджетът на НЗОК за 2014 г. е общо 2 823 110 хил. лв. С него се променя и бюджетът за тази година, който ще бъде увеличен с 27 млн. лв., за да се разплати касата с болниците. Парите ще дойдат от преизпълнение на приходите от здравни вноски.

Предвижда се от догодина ваксините отново да бъдат за сметка на бюджета на Министерството на здравеопазването Така с 29 млн. лв. се увеличават парите за болнична медицинска помощ.

Парите в МЗ за ваксини пък ще бъдат осигурени чрез намаляване на предвидените средства за подслушване, обяви през уикенда Румен Гечев от БСП.

Вноската за здраве остава 8% и през 2014 г.

Депутатите не успяха да приключат с приемането на бюджета на касата на второ четене в рамките на извънредното заседание днес и ще продължат утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!