Quantcast

850 000 българи не плащат здравни осигуровки

Вероника Шербанова Последна промяна на 17 ноември 2013 в 15:45 3843 3

Болница. Снимка БГНЕС.
Болница. Снимка БГНЕС.

 

850 000 души в България не плащат здравните си осигуровки, като тази цифра не включва българите, живеещи в чужбина. Това сочат данните на Националната агенция по приходите, цитирани от “Монитор”.

Половината от тях нямат възможност да плащат здравните си вноски. 461 000 души без работа трябва да се осигуряват сами, като това са хората, които са без доходи от повече от година, става ясно от данните на НАП.

Над 50 млн. лева са били внесени от началото на годината в НЗОК от безработни, студенти и хора, които не получават други доходи освен обезщетения за безработица, допълват от НАП.

Сред длъжниците има и около 130 000 души, които просто не знаят, че дължат пари на Здравната каса. Такива са например зрелостниците в периода между завършването на училище и приема в университет.

Около 255 000 души пък са тези, които просто не желаят да заплатят задълженията си, въпреки че имат такава възможност. Много от тях плащат наведнъж 36 вноски накуп и така възстановяват здравните си права, ако им се наложи да влязат в болница.

Общо 2 млн. българи са с прекъснати здравни права, констатират от НАП.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2014 в 00:19

Е като съм безрботна как да плащам осигоровки бе изроди мръсни т.н политици.На една заплата с деца е няма как да стане!

18.11 2013 в 11:39

Aз плащам осигуровки.
Като отида при лекар пак си плащам.

Не мога да не си платя на лекаря защото: В най-добрия случай ще се поболея от чакане: Няма направления: Няма консумативи; Не мога да се лекувам където искам .

Не желая да се ползвам от конституционното си право на " здравно осигуряване", защото то за мене е здравен данък. Който на всичкото отгоре не е и "здравен" защото бойковото мекере с очилцата го преточи в асфалт.
Но ако не плащам държавата ще ме подгони. Да @ба и държавата!

18.11 2013 в 11:29

а другите като плащат какво получават насреща? от 3 места ми плащат здравни осигуровки, но никога няма направления за специалист, когато поискам и ходя на частно- т.е. плащам четвърти път... това с осигуровките е някакво безумие. ако можех да се откажа от плащането на здравни осигуровки, щях да го направя веднага, но за съжаление, няма начин. вече плащам и за частна здравна застраховка, която вероятно ще ми върши повече работа от данъка на здравната каса.