Депутатите ще заседават извънредно за бюджетите на НОИ и НЗОК

Нели Чолашка 22 ноември 2013 в 09:32 2289 2

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Парламентът отново ще заседава извънредно следващия вторник - 26 ноември, от 10 до 16 ч., решиха депутатите днес.

В дневния ред на извънредното заседание има само две точки - гласуване на второ четене на бюджетите на Държавното обществено осигуряване (бюджетът на НОИ) и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

По тези теми обикновено народните представители се карат дълго и продължително и е възможно предвидените 6 ч. да не им стигнат.

Проектобюджетът на НОИ предвижда актуализация на пенсиите от юни с 3% за всички пенсионери и увеличаване на тавана на пенсиите от 770 на 840 лв. заради увеличаването на максималния осигурителен доход.

С бюджета на НЗОК  за следващата година пък ще бъде увеличен бюджетът на касата за тази година с 27 млн. лв., решиха депутатите между първо и второ четене на закона.

Тези пари ще отидат за плащания в болничната медицинска помощ. Причина за актуализацията е факта, че НАП успяха да съберат 27 милиона лева повече от здравно осигурителни вноски.

Така касата ще може да се разплати на 100 % с болниците за извършените от тях дейности през септември месец. 

Със Закона за бюджета на НЗОК за 2014 година се правят и промени в Закона за здравното осигуряване, с които се задължава НЗОК ще плаща на личните лекари и зъболекарите разликата между потребителската такса и таксата, която плащат пенсионерите.

Освен това с промени в закона отпада задължението НЗОК да плаща за ваксините за задължителни имунизации и за асистираната репродукция, за които отново ще плаща Министерството на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!