Поезия, смокинов лист и раздвоение на личността в парламента

Нели Чолашка 21 ноември 2013 в 14:51 5877 4

Снежана Дукова от ГЕРБ.
Снежана Дукова от ГЕРБ.

 

В двучасовия дебат за създаването на анкетна комисия по казуса "Мишо Бирата" депутатите надминаха себе си.

Най-атрактивни безспорно бяха изказванията на Снежана Дукова от ГЕРБ и на Красимир Янков и Кирил Добрев от БСП.

Дукова се изказа, за да предложи от заглавието на комисията да отпадне "и обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата", но в един момент я изби на поезия.

"Сепуко ли си правите, господа отляво, или е една обречена смърт. Ние се движим в полето на аргументите, а не в полето на неидентифицираните обекти.

Обществеността и обществото търсят своята еманация в паралелен на вашия свят на хоругви и вещици, на реставрации и агентура.

Целта на комисията е да се заглуши нестихващото ехо, което скандира „Оставка" и е опит за политически катарзис след случая Бисеров. Да измиеш срама от челото, пренасяйки го в друга плоскост.

Не се гаси, туй що не гасне отвън. Едва когато приливът отмине, става ясно кой се къпе гол", обяви тя Дукова от трибуната. 

Малко по-рано председателстваща заседанието Мая Манолова обяви: "Всеки може да се излага от трибуната, както намери за добре". Изявлението на депутатката от ГЕРБ откровено забавляваше Манолова.

Красимир Янков от БСП обаче се почуства длъжен да отговори на Дукова.

Този път и смокиновото листо не може да прикрие срама ви, обяви той. Янков обвини депутатите от ГЕРБ, че са радвоени в изказванията си, защото хем казват, че ще подкрепят комисията, хем я критикуват.

„По-добре раздвоение на изказа, отколкото раздвоение на личността", отговори му на свой ред Снежана Дукова.

Така, както върви дебатът, ще стигнем и до двете", призна Манолова.

Кирил Добрев от БСП обаче безспорно излезе с най-атрактивното предложение  - с пари от бюджета на Народното събрание да се разпечата изказването на Дукова на всички депутати, а също така и стихосбирка в луксозни корици.

Записът от днешното й изказване пък да се излъчи по Радио "Христо Ботев" като радио пиеса. 

"Добре, че вие не отговаряте за бюджета на Народното събрание", въздъхна Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови