Министърът на икономиката: Потреблението расте дори по време на криза

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2021 в 19:29 1689 0

Потреблението расте дори по време на криза, т.е. един от най-важните фактори - потреблението, е на много силен план и ще се окаже, че по тази линия България ще бъде сред лидери в ЕС. По отношение на дефицита също ще бъдем в пъти по-добре.

Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред бТВ. 

По думите му към момента един милиард и 370 млн. лева са инжектирани в бизнеса. "Ще възстановим 80-90% от загубеното следващата година, сочат прогнозите. През следващата година това, което създаде българската икономика като БВП, ще покрие загубите от кризисния период", обясни той.

Според него страната е провела много балансиране политика по отношение на кризата. "Имахме един от най-либералните режими в целия Европейски съюз по отношение на мерките. Именно заради либералните мерки имаше възможност бизнесът и икономиката да работят", заяви Борисов. 

"Първите данни от финансовото министерство показват, че имаме с 1,5% ръст на номиналните приходи в бюджета, които идват от работата на бизнеса. Това се получи, защото дадохме свобода на бизнеса, търговията не беше затворена, освен моловете. Икономиката не беше затворена, както се случи с други държави. Ако нямаше пандемия, щяхме да приключим годината с нулев дефицит. Сега имаме 3% евентуален дефицит, който е 3,6 млрд. лв., а не 5,2 млрд. лв. Разликата остава във фискалния резерв", обясни ресорният министър. 

Той добави, че ако нямаше COVID криза, приходите щяха да бъдат с поне 3-5% по-високи през 2020 г. и че са спасени са над 250 000 работни места към момента по двете мерки 60/40 и 80/20.

От понеделник започват разплащанията към микро-, малки и средни предприятия по мярката за подкрепа на бизнеса чрез НАП. Кандидатите са над 8 150, а поисканата помощ – 115 млн. лв.

Предстои да бъдат подкрепени ресторантьори, фитнеси, училища, частни детски градини и училища. "Тоест всички, които са били принудени да спрат работа след заповед на министъра на здравето", каза Борисов и добави, че мярката е бърза и иновативна. 

През 2020 г. в НАП има приходи в размер на 25 млрд. лв., каза още той. "От една страна, това беше работата на правителството и на Националния оперативен щаб, така че да интервенираме по отношение на противоепидемичните мерки и да има строгост на мерките", заяви министърът. 

Лъчезар Борисов коментира и че над 27 000 са кандидатствали за безлихвен кредит за над 117 млн. лв. При фирмите сумата е 160 млн. лв. Мерките, които са през Българската банка за развитие, ще бъдат удължени най-малко до средата на 2021 г., а може и по-дълго, добави той. 

За чуждите инвестиции икономическият министър обясни, че въпреки пандемията 2020 г. e била една рекордна година за чуждестранните инвестиции, като Министерството на икономиката е сертифицирало проекти за един милиард лева, свързани с насърчаването на инвестициите, в резултат на които у нас са били открити над 4500 нови работни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови