Министърът на екологията ще управлява еднолично защитени зони без участието на учени

Георги А. Ангелов 03 юни 2020 в 16:51 4564 4

Науката се изключва от управлението на защитените зони, опазвани в рамките на природозащитната мрежа Натура 2000, и те ще се управляват от министъра на екологията. Това е заложено в промени в Закона за биологичното разнообразие, който ще бъде гледан на второ четене от парламента утре. Текстовете са подготвени от задържания бивш екоминистър Нено Димов и внесени от сегашния министър Емил Димитров-Ревизоро.

Критични становища по законопроекта са внесени от едни от най-авторитетните научни организации в тази област, като Природонаучния музей към БАН и Лесотехническия университет, Института по биоразнообразие към БАН, звена към Софийския и Пловдивския аграрен университет и от неправителствените организации (Асоциацията на парковете, Българското дружество за защита на птиците, WWF-България и други) и дори БСК.

От министерството на екологията са внесли в парламента становище в отговор на всички отрицателни мнения. В него се твърди, че със закона ще се въведе нормативно новият подход за управление на защитените зони. Той предвижда изграждането на нови органи на местно и национално ниво, като на национално ниво това ще бъде министърът на околната среда и водите, а регионалните органи ще се оглавяват от шефовете на районните инспекции за опазване на околната среда. Към тях ще бъдат сформирани Национален консултативен съвет за Натура 2000 и комитети на заинтересованите страни на регионално ниво. Освен това се въвеждат задължение за изработване на териториални планове за управление на мрежата.

В становището на министерството се твърди, че ще бъдат вземани предвид мненията на учените и законопроектът отговаря на изискванията на ЕС.

“Считам, че голяма част от направените предложения, които не са обсъдени и съгласувани с всички заинтересовани страни, в т.ч. научните организации, не са адекватни на поставените цели. Особена тревога и безпокойство у нас будят някои предложения, които засягат научната общност, която е била и е необходимо да бъде и в бъдеще част от процесите и дейностите, свързани с опазването на биологичното разнообразие в страната”, пише обаче в становището си доц. Д-р Мариус Димитров, декан на факултет “Горско стопанство” към Лесотехническия университет.

От коалиция “За да остане природа в България” организират тази вечер в 18:30 протестен флашмоб пред парламента срещу приемането на закона в този му вид и срещу строителството на хотел, маскиран като подпорна стена в близост до защитена зона Алепу.

Според тях законът има за цел да се отложи изпълнението на изискванията на директивите за Натура 2000 и да се обезсмислят плановете за управление на защитените зони, като инструмент за опазването им. С тях вече ще могат се планират дейности, увреждащи зоните, смятат от коалицията. Освен това те са убедени, че ще се използват средствата от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 вместо за биологично разнообразие, за заплати на нови 120 души назначение в екоминистерството и екоинспекциите, "които при настоящата политика и експертност на това министерство ще подсилят капацитета му за разрушаване на околната среда".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

4

Jinx

07.06 2020 в 18:02

Явно Ревизоро се опитва да разкара псевдо-еколозите от играта…

12860

3

newfoundland

05.06 2020 в 07:31

Родните екоорганизации най-често гледат първо парите, после природата, та по-добре без тях.

10212

1

Човека

03.06 2020 в 17:03

Те и двамата видни еколози.

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков