Quantcast

Местан обжалва решението на съда за отказаната регистрация на ДОСТ

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2016 в 17:48 2081 1

Лютви Местан внесе жалба до Върховния касационен съд срещу решението да не бъде разрешено регистрирането на партия ДОСТ. 

От ДОСТ настояват да бъде насрочено открито съдебно заседание в най-кратки срокове по разглеждане на жалбата.

Причината за това е партията да може да участва на президентските избори при разрешение за регистрация. 

Решението на Софийския градски съд стана ясно преди дни, като още тогава Местан обяви, че ще го обжалва. 

Основният аргумент на съдия Лилия Илиева е, че ДОСТ е дума от турски произход и затова бъдещата партия ще бъде етническа.

"Dost на турски означава „приятел“… Молителят напълно съзнателно е искал съкращението от наименованието на политическата партия да образува точно тази”, стана ясно от решението.

От ДОСТ обявиха, че съдията по делото е пристрастна и необективна, а мотивите са "абсолютно несъстоятелни".

Считаме решението за нищожно, евентуално за незаконосъобразно поради противоречие с материалния закон, противоречие със съдопроизводствените правила и необосновано, посочва Местан в жалбата до ВКС. 

„ДОСТ”, макар и чужда по произход дума, несъмнено е част от българския говорим и писмен литературен език. Следва да се има предвид, че става въпрос не за самостоятелна лексема, а за абревиатура на същинското наименование на партията, което е „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“. Предвид на горното, смятаме за неправилен и необоснован мотива на съда, че „дост” е чужда за българския език дума, или тя е толкова чужда, колкото чужди са думи като „герб“, „атака“, „баста“ (все имена на регистрирани политически партии), както и думи като „политика“, „демокрация“, „министър“ и още десетки и десетки хиляди думи, се посочва в мотивите на жалбата.

Въпросът, който е съществен и който въобще не е обсъден от първоинстанционния съд, е дали има израз на политическа воля при произнасяне на думата „ДОСТ”, която на всичкото отгоре означава „приятел”. Отговорът на този въпрос е единствено отрицателен, категорични са те.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8102

1

VitaminX

12.07 2016 в 13:44

Хаха, забравили са, че Лютви е филолог.