Местан: И ГЕРБ е чужда дума като ДОСТ, да я забраним и нея?

ОFFNews 08 юли 2016 в 17:00 4832 5

Лютви Местан.

"И ГЕРБ е чужда дума. Означава ли, че не трябва да бъде регистрирана или забранена. Ако няма проблем за ГЕРБ, защо има проблем за ДОСТ", заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан във връзка с аргументацията на съда за отказа на регистрация на партията му, предаде "Дарик".

Според него това е ограничение на конституционното право и дискриминация. Мотивът на съдията бе, че думата "дост" всъщност е "приятел" на турски.

„Дори да приемем, че абревиатурата ДОСТ образува такава дума, искам да припомня, че тази дума е част от лексикалната система на българския книжовен език. Неслучайно съдията се позовава на българския тълковен речник, а не на турския и индийския. По този начин тя отрича собствената си теза", коментира Местан. По думите му ДОСТ е част от българския тълковен речник, каквато част са и думите демокрация, политика, министър, институция, партия, чорба, яхния, тюрлюгювеч.

Той изтъкна, че много партии у нас носят имена или абревиатури с чужд произход като ГЕРБ и "Атака".

Що се отнася до констатацията на съда, че ПП ДОСТ е етническа, като друг мотив за отказа да бъде регистрирана, Лютви Местан посочи, че членската маса на всяка една от близо 400-те партии в България е с преобладаващ един етнос.

„Означава ли това, че всички тези партии са етнически? Турците в България второ качество хора ли са?", попита лидерът на ДОСТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12063

5

Vivian James

12.07 2016 в 12:16

Я да видим сега, какво пише у речника:
герб,гербът, герба, мн. гербове, (два) герба, м. Отличителен знак на държава, град, сдружение, учреждение и др., който се изобразява върху знамена, печати, монети, документи и др. Държавен герб.
• прил. гербов, гербова, гербово, мн. гербови.

думата "герб" е част от българския език и се употребява в ежедневната реч, дори е част от фразеологията на българския език в цели самостоятелни изрази дори, "като гербова марка".

Думата "дост" обаче - не е част от българския езиков фонд, дори като чуждица не се употребява, все едно да кажещ че думата "френд" е част от българския език, понеже 90% от българите са наясно какво означава.

Освен това аргументацията на СГС е много повече от разсъждения за думата "дост" и аргументите са железни. Ако ВКС се извърти и напише нещо друго, за угодия или по някакви други "причини" - ще си сложи голям срам на главата пред целия български народ.

20374

4

Стринка Минка

09.07 2016 в 00:20

Aко я беше кръстил ПРОСТ бубойко може да я открадне.

13924

3

ScrewIslam

08.07 2016 в 18:08

Еее, съдът разби маркетинговата стратегия на Местан. Сега трябва да си кръсти партията LOST :):):)