Местан: Няма по-голям патриот от мен, знамето на Райна Княгиня е и наше

Симона Костадинова 29 септември 2015 в 12:18 2666 9

"Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да е избирател на ДПС. Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше знаме".

Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан пред журналисти в Народното събрание по повод бурната реакция срещу клипа, в който на мелодията от песента "Кой уши байряка" се пее на турски език.

Той обясни, че не е била пята българската песен на турски език, а че просто на същата мелодия има и турска любовна песен.

"Няма нищо по–хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен за Райна Княгиня, а това, че на същата мелодия има и друга, любовна песен на турски език, е част от богатството на балканския фолклор. Това е балкански феномен, за който пишат редица български изследователи. Аз съм политик, а не просветител и затова няма нужда да се оправдавам заради невежеството на другите", заяви Местан.

Според него клипът е бил качен в интернет, защото някой е решил, че има изгода да създаде истерия, като така "да се опита за запълни отсъствието на реални политически послания". Той беше категоричен, че създалата се истерия около клипа е продукт на невежеството на политическите опоненти на ДПС.

"Избирателите на ДПС пеят песента за Райна Княгиня, която уши байрака и написа ”Смърт или свобода!”. Тук, ако патриотите не са пишман патриоти, спират и ръкопляскат", заяви Местан.

Той заяви, че от ДПС ще отговорят на агресията с музика и занапред ръководството на партията ще пее патриотични песни.

По повод поздрава на турски език, който е отправил към избирателите на ДПС при откриването на кампанията, той заяви, че европейската конвенция за правата на човека стои над националното законодателство и затова той си "позволява да казва няколко изречения и на майчиния си език".

"Освен това аз водя кампанията си изцяло на български език и в европейския ден на езиците прецених, че имам право да поздравя избирателите си на майчиния ни език", каза Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!