Мерджанов: Плевнелиев превишава конституционните си права

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2014 в 11:07 3746 5

Атанас Мерджанов

"Президентът поставя условия, които далеч надвишават конституционните му права. Той постоянно пледира за актуализация на бюджета, за предварително разрешение служебното правителство да емитира дълги и за решение по казуса с БНБ".

Това обяви председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов след речта на президента Росен Плевнелиев пред депутатите. Плевнелиев повтори, че е наложително до края на живота си парламентът да актуализира бюджета за тази година, да разрешат на служебното правителство да тегли външен дълг и да смени ръководството на БНБ.

"Напомням на президента, че разпускането на парламента не означава разпускане на парламентарната система и заместването й с президентска.  Служебното правителство е конституционно ограничено до два месеца и неговата задача е бързата организация на честни избори", нападна го Мерджанов.

По думите му основната грижа на президента трябва да е организацията на честни и почтени избори.

Той повтори тезата на БСП, че няма никакви обективни причини за промени в държавния бюджет, а има нужда само от актуализация на бюджета на Здравната каса.

Мерджанов припомни, че миналата година Плевенелиев наложи вето на актуализация на бюджета с мотива, че това "не е акт, който следва да се гласува набързо и по неясни причини" и се обяви срещу увеличаването на дълга, защото щяло да навреди на икономиката.

"Преди месец си говорихме пак за плавен преход към стабилност, приехме го това като необходимо условие да успокоим обществото и политическите партии в рамките на своята експертност да се опитат да го постигнат.

Аз направих всичко възможно в тази посока и бих искал дори да оттегля абсолютно доказаните от нас параметри за актуализацията бюджета, за да има спокойствие в мандатоносителя БСП, коалиционния партньор ДПС и колегите от "Атака", отговори на тази атака лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Предлагам просто да вземем закона за изменение на държавния бюджет за 2014 г., който е внесло вашето правителство с вашия мандат, г-н Мерджанов, вашите министри са казали, че той трябва да бъде актуализиран", призова Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2014 в 12:46

... молете се роско-офшорката да не ви прати по една повиквателна за запаса, че дисципа е кофти място и удължаването на срока не е никъкъв проблем (и цацата не играе в тоя драмсъстав)

... хахахахахахаха

... ше е голема мъкаааааа, мъъъъъка... (как цър сиганин млад бесепарин клатеше, мори клатеше, йоще разпитваше за социални обещавани помощье-иииий... нар. песен)

... -иии, бре! хахахахахаха

25.07 2014 в 11:56

До Роско Офшорката!
Само лакърдийки Офшорко - една година чакаме да отвориш досиетата на твоите офшорки – далавери, неплащане на данъци. Една година чакаме да се отворят досиетата на ПИБ, на КТБ, на СИБанк (от преди 10 години), от повече от година чакаме да се отворят досиетата КОЙ ФИНАНСИРА ГЕРБ 2007-2008 г., получавани ли са от ГЕРб пари от НЗОК чрез различни схеми, вкл. и чрез болници (извън 1.4 млрд), СЪЩО повече от 2 ГОДИНИ ЧАКАМЕ да отворят досиетата за сговора между ГЕРБ-Борисов за разрастване повече от 4 пъти на КТБ и каква е била уговорката между ББ и Василев,
От една година Офшорко ни интересува тандема Галя и Иво прокопиеви и твоята особова Офшорко, това ни кажи??????
какво Офшорката ни пробутва ЛАКЪРДИИ,
Или лакърдийки на Иветки, Цона и всякакви соросоиди “КОЙ НАЗНАЧИ ПЕЕВСКИ?” (Кой се интересува от Пеевски?!?, но го налагат – че той е важния) за отклоняване резонния интерес за ПАРИТЕ, в тях е истината, кой и къде се е облажил?!?!?

25.07 2014 в 11:55

Президента поне върши полезна работа, за разлика от политиците дето само сипят кал и крадат.

25.07 2014 в 11:28

Когато Президентът настоя да излезе цялата истина за КТБ и виновниците да понесат отговорност - ГЕРБ аплодираха, докато останалите партии не! Това какво ви говори?

25.07 2014 в 11:15

Посерко извини се бе. Не вие срам да говорите. Президента е единственият политик, който се държи нормално и милее за България, а не за джоба си и Русия/