Президентът: Децата ни няма да простят, ако не отворим "досиетата КТБ"

Юлиан Христов Последна промяна на 25 юли 2014 в 10:31 10674 13

Росен Плевнелиев

Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи години наред. 

Това каза пред депутатите в парламента президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава направи обръщение пред парламента с искане за актуализация на бюджета и да се даде възможност на служебното правителство да тегли заеми. В изказването си президентът взе отношение и по случая с Корпоративна търговска банка. 

"Вече изминаха 25 години и още не е казана цялата истина за принадлежността на елита на страната към комунистическите тайни служби. Днес не трябва да допускаме още веднъж същата грешка. Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата "КТБ", каза Плевнелиев. Той обясни, че тези досиета са "златна мина за изнудване на политици, както при ДС".

"Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на съдии, политици и общественици, подмененият преход ще приключи и истинският ще започне", каза още държавният глава.

Той е категоричен, че решаването на случая с КТБ е тест за държавата. 

Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията по тях – кредит по кредит, чрез български и международни одитори. Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност. Благодаря предварително за отговорното поведение на всички институции по този важен за нацията казус, 

каза още президентът.

Плевнелиев призова депутатите в оставащите дни на 42 Народно събрание да решат кадровия проблем в БНБ. Той припомни, че подуправителят по надзора на банките е обвиняем, а управителят е заявил готовност да напусне и да бъде сменен. Ако все пак парламентът не успее да се произнесе по този случай, политиците да не политизират излишно ситуацията, за да не се генерира допълнително напрежение. 

Президентът потвърди искането си парламентът да Народното събрание да даде зелена светлина на служебния кабинет при необходимост да може да тегли заем. "Това решение ще осигури сиурност за финансовата система и ще е важна стъпка към стабилност", каза Плевнелиев. 

Той смята, че актуализацията на бюджета е наложителна, за да позволи на болниците и на общините, да не понесат върху себе си допълнителни негативи. "Нека платим 200 млн. лв. сега, за да усвоим оставащите 6 млрд. лв. до края на 2015 г. Нека ревизираме бюджета, за да внесем допълнителна сигурност, в случай на несигурност при отсъствие на Народно събрание", каза още държавният глава.

От днес до 6 август институциите трябва да продължат да изпълняват съвестно и отговорно своите задължения. Това, че предстои разпускане на НС, сформиране на служебно правителство и предсрочни избори, не трябва да е оправдание за бездействие. Имаме още какво да се свършим и нееднократно съм призовавал институциите и всеки един от обществено важните фактори към отговорно отношение. Това не са неща, важни само и единствено за поредното служебно правителство в България. Това са проблеми, които са важни за държавата и за нацията. Актуализацията на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса, така както е предложено от правителството, е сред най-важните задачи, които Народното събрание може да реши в следващите дни. През изминалата седмица Министерският съвет прие актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет. Считам, че тази актуализация е наложителна, за да позволи на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат върху себе си допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната. Нека предложената от правителството ревизия на бюджета бъде анализирана от експертите на политическите партии. Нека дадем обективна, а не политическа оценка, на приходите, на разходите, на рисковете. Нека ревизираме бюджета заради пациентите, заради болниците, заради общините, заради размразяването на две европейски програми, което може да стане само с финансови корекции, които са непосилни за българските общини и не са предвидени в бюджета. Нека платим 200 млн. лева сега, за да ускорим усвояването на оставащите 6 млрд. лева до края на 2015 г. Нека ревизираме бюджета, заради достойните български строители, които от месеци не са получавали плащания за около 1 милиард и вместо да ускорят, са принудени да спрат работа. Нека ревизираме бюджета заради бедстващите в Добрич, Варна, Велико Търново български граждани, които очакват компенсации и протегната ръка от държавата. Нека ревизираме бюджета, за да внесем допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на Народно събрание,

се казва още в обръщението на президента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2014 в 17:32

Плювню Офшорката подсказва нещо – “децата няма да ни простят АКО НЕ отворим досиетата на КТБ...” Въх, въх, колкото да сме тъпи, това означава НЕЩО СИ!!!
Мдааа, ЯВНО затварянето на КТБ не е в някаква хипотетична финансова дупка (която сега я търсят) , а ХИТРЯШКАТА схема е другаде... Явно преди законовото основание за затваряне на КТБ, посочено в Закона (за банките) ТРЯБВА ДА ТЪРСИМ ПОЛИТИЧЕСКИ основания ... и кои са тези основания за затваряне на КТБ, Дали това не са новите БГСпасители – разни протестъри, Протестни мрежи, Галя и Иво прокопиеви, ББ, Плювню Офшорката... и цялата кохорта, която от година с тъпани и вувузели, с вериги по Софийския, с блокада/Парламент, ревеше, плачеше, тръбеше и воюваше с държавата БГ за да станат БГ Спасители ?!?!?!?
ЗАГОВОРЪТ с/у БГ от БГСпасителите е явен..., нищо не може да спре БГСпасителите!
ИНАЧЕ, по поръчка след около месец ще ни набутат (кат на будали) някакви финансови основания за затваряне на КТБ. Ако преди месец тези основания НЕ ГИ е имало, след месец вече ЩЕ ги създадат ( или ЩЕ ги сътворят, като за будали). ПЪК КОЙ ЩЕ ПРОВЕРИ...
Мдааа, тук вече ще влязат в ход съдебните искове с/у държавата от страна на акционерите, от ОДИТОРИ като KPMG
Но и да осъдят държавата – кучетата я яли КТБ, вече е пътник ... отписали са я...
Та тъй, никой да не мисли, че нормални обективно разумни доводи ще трогнат БГСпасителите, затворили КТБ, НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ!!! ТОВА у положението

27.07 2014 в 21:31

Деца, не се връзвайте на хитрини и лакърдии. Пък били на Плювню, на Иван Искров, лакърдийки на разни прокурорчета (ах... КТБ била пирамида, нагли тъпчовци – че коя банка не е пирамида бе келешори?!?? Затова за банките има ЗАКОНИ и регулации).
Галя и Иво Прокопиев обикалят от ТV в ТЦ, чакаме Цеца Секса да се появи и тя...
Главпрокурор, МВРПикчърс, БНБ и някой (кой е тоз някой?!?, кой, кой, айде ПРОТЕСТЪРИ – Кой, Кой) даде КОМАНДА “Теглете!” и от КТБ за седмица са изтеглени над 1мрд лв, но НЕ от хора от опашките, а от тези с електронно банкиране. ПОСЛЕДЕН на 22 юни е теглил 57 млн лв Иван Искров – електронно банкиране.
Отвсякъде ще ни “снасят лъжи и ” шмекерии” – “дупка от 3.5 млрд, ама няма дупка”, изнесени 206 млн в чували, имало кредити на свързани лица, кредити на секретарки, Плювню и той се записа – ще отваря досиета, прокурчета и те се записаха с лакърдийки
рИформатори – нов одит от скъпо платена ЗАПАДНА ФИРМА (кой да плати обаче)
Синдикати – и те искат експерти, но не казват кой ще им плаща ...
Отишлия си Чобанов – Оманския фонд ... тра ла тра ла...
И ВСИЧКО – КТБ е затворена и не работи, и харчи наличен ресурс
В тези месеци се обезценява активи, обезценяват се обезпечения по кредити, ВСИЧКО СЕ СЪСИПВА докрай ...
ЗАТВОРИШ ли една банка, и не работи, тя се самоизяжда, отписвай я
И ТОВА Е ЦЕЛТА на групата около новите БГСпасители, ред им да се

27.07 2014 в 08:57

КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ТИ НА ТВОИТЕ "ДЕЦА" БЕ УРОД,ЗА ТВОИТЕ ДАЛАВЕРИ И ОФШОРКИ.ОТГОВОРИ НА ТВОИТЕ ВЪШЛЬОВЦИ ПЪРВО,ЖАЛКО ГОВЕДО.

27.07 2014 в 08:55

ТОЯ ПЛАШИПУТАРНИК ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВСКИТЕ ЧУКАРИ,Т.Е. БОКЛУКА,"СЪПРУГЪТ" НА ПЪРВАТА "ДАМА" ,.ТОЯ ИДИОТ НЕЩАСТЕН,МОЖЕ САМО ДА ПЛЯМПА ПРОСТОТИИ,НО СТАВА ОПАСЕН ЗА ДЪРЖАВАТА,ТОВА ВЕЧЕ Е ПРОБЛЕМ.
ГНУСЕН,ЖАЛЪК ИДИОТ.ТОЯ Е ОЛИГОФРЕН,БОЛЕН МОЗЪК..."ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА" МРЪСНА ГАД.

25.07 2014 в 15:36

//Децата ни няма да простят, ако не отворим "досиетата КТБ"//

Не само да се отворят "досиетата" ДС/КГБ, а да се конфискува всичко на тези изроди до 9-то коляно, да се лустрират и кастрират, за не се множи тази изродщина.
----------
А бюджета може да бъде коригиран само надолу, защо трябва да потъват някакви пари в комунделната администрация, и на шапкари и номенклатурчици да се плащат някакви абсурди пенсии!!!!
---------
Никакви заеми!!!! Резерви има достатъчно да се използват!!!!

25.07 2014 в 14:59

а ве, как така "българите" с руско/савецко самосъзнание винаги имат едни и същи мнения с депесе и коалиционните им ханъми?

мъка, мъкааа ...

обслужващ персонал.

25.07 2014 в 11:49

До Роско Офшорката!
Само лакърдийки Офшорко - една година чакаме да отвориш досиетата на твоите офшорки – далавери, неплащане на данъци. Една година чакаме да се отворят досиетата на ПИБ, на КТБ, на СИБанк (от преди 10 години), от повече от година чакаме да се отворят досиетата КОЙ ФИНАНСИРА ГЕРБ 2007-2008 г., получавани ли са от ГЕРб пари от НЗОК чрез различни схеми (извън 1.4 млрд), СЪЩО повече от 2 ГОДИНИ ЧАКАМЕ да отворят досиетата за сговора между ГЕРБ-Борисов за разрастване повече от 4 пъти на КТБ и каква е била уговорката между ББ и Василев,
какво Офшорката ни пробутва ЛАКЪРДИИ,
Или лакърдийки на Иветки, Цона и всякакви соросоиди “КОЙ НАЗНАЧИ ПЕЕВСКИ?” за отклоняване резонния интерес за ПАРИТЕ, в тях е истината, кой и къде се е облажил?!?!?

25.07 2014 в 11:26

Тъпо,тъпо,та чак отегчително.Преди година вето,сега историческа необходимост.Късата памет не е качество.Всеки плямпа каквото му изнася,а народа е доста тъп и гледа с отворени уста поредния спасител.Отворковците от протестна мрежа ще правят партия,смешно,допреди 1 седмица щяха да са коректив и какво ли още не на всички(гадни и гнусни)партии,а сега...Боже,пази България.

25.07 2014 в 11:21

И Южен Потоп. И досиетата Х. И нека тогава започне "купона"...

25.07 2014 в 11:16

Евалла, Плевня, добре им го каза - право куме, та в очи!
ЛУСТРАЦИЯ!!!