Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Марин Райков става посланик и в Малта

Offnews 03 септември 2014 в 14:14 4059 3

Марин Райков

Със свое решение от днес служебното правителство ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ, с който да назначи Марин Райков за посланик на България в Малта.

Към настоящия момент Райков, който оглавяваше служебния кабинет през 2013 година, е посланик в Италия и Сан Марино. 

Страната ни няма акредитиран посланик в Малта и необходимостта от назначаване на такъв е свързана с интереса за пълноценно развитие на отношенията с Малта в различни области на двустранно сътрудничество, както и със съвместната дейност в ЕС по въпросите за преодоляване на негативните последствия от голямата бежанска вълна и нелегалната имиграция, се казва в решението на Министерски съвет.

Кабинетът на Георги Близнашки е взел предвид професионалния опит на Райков в областта на външната политика и допламацията, което ще "допринесе за поддържане на високото ниво на диалога с Малта в качеството й на близък политически и икономически партньор в рамките на Европейския съюз".

Назначението на Райков на дипломатическия пост в Рим се случи след, като самият служебен премиер, който изпълняваше и функциите на външен министър, се самопредложи на президента. Самият Райков тогава обясни, че не вижда нищо нередно в качеството си на външен министър да направи предложение за назначаването на нов посланик. 

"Аз съм дипломат от 1977 г. и съм посланик от 1999 г. Това е професията ми. След като приех да стана служебен премиер, когато никой не искаше да поеме държавата, никога не съм обявявал, че се отказвам от професията", коментира тогава Райков, като поясни, че за да заеме премиерският пост е трябвало да се уволни сам като посланик в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews