Марин Райков предложи за посланик Райков на премиера Райков (видео)

Юлиан Христов Последна промяна на 23 май 2013 в 14:41 8204 12

Марин Райков. Снимка: БГНЕС
Марин Райков. Снимка: БГНЕС

В качеството си на външен министър служебният премиер Марин Райков е предложил българският посланик в Париж Марин Райков да бъде назначен от президента за посланик в друга европейска столица.

Това се казва в декларация на БСП, разпространена до медиите. В нея се настоява президентът да спре всички назначения на посланици в чужбина. 

Според партийната централа външният министър Марин Райков  поискал и получил одобрение от премиера Марин Райков посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица.

"Съветът по външна политика и публична дипломация на НС на БСП настоява президентът Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици на Република България в чужбина. Политически некоректно е такива действия да бъдат предприемани само дни преди съставянето на ново правителство, съобщиха от пресцентъра на БСП. Назначаването на посланици от президента по предложение на правителството, назначено от президента, освен това, противоречи на заложения в основния закон принцип на баланс между институциите.

В този смисъл, впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков, иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица", се казва в позицията.

Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указ за назначаването на Марин Райков на посланически пост. 

„Аз бях честен към всички, като посочих, че избирам за министър-председател на служебното правителство дипломат и то не какъв да е дипломат, а дипломат от кариерата трето поколение. Получих сериозни поздравления от европейски лидери за моя избор на Марин Райков за министър-председател на служебното правителство. Посочих още в деня на назначаването защо назначавам дипломат за министър-председател”, каза държавният глава пред журналисти.

„Вярвам, че е коректно, когато един компетентен и отговорен дипломат от най-висшето ниво в кариерата поеме тежкия кръст в труден момент за държавата, понесе отговорността на министър-председател на служебното правителство, неговият мандат беше прекъснат и то в началото на мандата му, съвсем нормално е той да се върне обратно към своите ангажименти. България има нужда от своите качествени дипломати. Би следвало, когато те поемат сериозни отговорности, държавата също така да понесе своята отговорност, а не да го хвърлим на кучетата, след като три месеца е работил, прекъснал е мандата си и е поел една сериозна и тежка задача за родината си”, заяви президентът Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.05 2013 в 21:25

Всъщност не е прието по принцип бивши минисър-председатели да отиват на посланнически длъжности, независимо дали са заемали такива преди това - един самоуважаващ себе си политик не би постъпил така, но не съм изненадан в конкретния случай - това лице не е на висотата на постовете, които заема, просто както мнозина други червени потомци гледа да използва и да изкопчи къде каквото може, и после искаме цивилизованите нации да ни уважават, като гледат какви ръководители търпим да бъдат начело на държавата...

23.05 2013 в 17:08

не обиждай циганите,свинете и охлювите!
кажи му охлъзгавен бюрократ и ще ти е благодарен,признал си го един вид.

23.05 2013 в 16:46

Прощавай, но човек от който се вижда само маниерниченето - по-добре и да си остане неизвестна величина. Особено с тия цигански номера.

23.05 2013 в 16:44

Да. Остап Бендер също не е престъпвал закона.

23.05 2013 в 16:14

Как няма да се сърдят червените червеи когато срещу себе си имат за първи път интелигентен човек като Райков? Недейте,хора,да хлебите Райков- никой от трупата циркаджии,която сами си събрахме не е и наполовина толкова политик и дипломат. Недейте да лаете само защото Райков е неизвестна величина за нашата мизерна политическа сцена.

23.05 2013 в 16:12

А къде е морала в цялата тази ситуация?!?

23.05 2013 в 15:40

Ама всичко е законно, нямай грижа!
На Здраве, че ще ни трябва!

23.05 2013 в 15:37

Бе, мнозина сами си звънят за да си намерят телефона. Или си пращат съобщения по пощата за да не мъкнат документи, и за да не забравят нещо. Само че битовите чалъми на разсеяните хора са едно, а тая песен - някак друго ...
Трагикомедия.

23.05 2013 в 15:10

Баси това е нещо като да получа мейл от себе си или да звънна и аз да си вдигна...

23.05 2013 в 15:06

Няма нищо нередно в това да иска, нередно ще е, ако бъде изпратен...