Райков не вижда проблем в самопредлагането си за посланик

Нели Чолашка 23 май 2013 в 15:10 3424 2

Марин Райков Снимка: БГНЕС
Марин Райков Снимка: БГНЕС

Служебният премиер и външен министър Марин Райков е в списъка от хора, предложени за посланици, който е гласуван вчера следобед от Министерския съвет (това вероятно е последното заседание на служебния кабинет), призна Райков днес.

"Аз съм дипломат от 1977 г. и съм посланик от 1999 г. Това е професията ми. След като приех да стана служебен премиер, когато никой не искаше да поеме държавата, никога не съм обявявал, че се отказвам от професията", обясни Райков.

По-рано днес Съветът по външна политика и публична дипломация на БСП обяви, че настоява президентът Росен Плевнелиев да спре всички назначения на посланици на България в чужбина.

В този смисъл, впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица", се казва в декларацията на левицата.

"Политически некоректно е такива действия да бъдат предприемани само дни преди съставянето на ново правителство. Назначаването на посланици от президента по предложение на правителството, назначено от президента, освен това, противоречи на заложения в основния закон принцип на баланс между институциите" ,обявиха от БСП.

"Много хитроумно измислено, но нещата стоят по различен начин. Когато преди три месеца уволних себе си като посланик във Франция, нямаше възражения", коментира Райков.

Много е трудно да се оспорва аргументирано становище, чрез което се оспорва правото на външен министър да бъде назначен за посланик. Това е изключително лош сигнал за европейски партньори. Това поставя под въпрос приемствеността в българската външна политика, която по дефиниция е надпартийна", възмути се той.

Назначенията не се извършват от министър-председателя, а от държавния глава и тезата, че съм назначил себе си не е вярна, коментира още служебният премиер.

Кабинетът е предложил 8 нови посланически назначения на президента и едно от тях е за Марин Райков.

Той няма да се върне в Париж, но отказа да назове държавата, към която се е отправил, както и имената и държавите за другите 7 посланически предложения. Вероятно след тях има предложение за посланик във Ватикана.

Не е редно имената да се обявяват преди да е получен агреман от съответната държава, защото може да пострадат двустранните отношения, ако държавата по една или друга причина не иска предложения дипломат, уточни Райков.

Всички предложени за посланици са дипломати от кариерата, няма политически назначения, категоричен е служебният премиер.

6-ма са проверявани за досиета и е доказано, че не са били сътрудници на ДАНС, а двама са родени преди 1973 г. и не подлежат на проверка, допълни той.

По думите на Райков най-лесно е било да се върне във Франция и да довърши мандата си, но не било израз на добър вкус за трети път да отива посланик във Франция.

Новите посланически назначения са гласувани в последния момент от Министерския съвет, защото много от хората не са знаели дали няма да бъдат принудени да останат в държавата. "Досещате се за какво става въпрос",  каза Райков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!