Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Маргарита Попова: Стабилността е илюзорна, премиерът го знае и е притеснен

Ивайло Анев 21 януари 2016 в 10:42 6474 17

Снимка БГНЕС, Архив

Вицепрезидентът Маргарита Попова.

Приключи ли формално преходът и за кого приключи? Кога ще приключи и кога ще можем за изградим държава, в която има ценности и национални каузи? Кога ще изработим национална доктрина, план за народа, който нужен.

Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова на пресконференция, в която тя и президентът Росен Плевнелиев отчетоха четвъртата година от мандата си.

Върховенството на правото има криза на ценностите. Всички тези елити, които бяха ненадминати по политически цинизъм, трябва да си отидат и да дойдат такива, които знаят какво значи социално управление. Те трябва да гарантират на хората, че имат права. Не постигаме това в последните 25 години преход, каза тя.

Тя е категорична, че съдебната реформа трябва да продължи. "През 2016 г., ако продължим съдебната реформа и мислим за социалната държава, трябва да правим изменения на закони, просветено, с дълбоки анализи и ясни очертани тенденции в правоприлагането", каза тя.

Да се запитаме колко процента от българското население е бедно. Питам има ли бъдеще бедността. Питам каква част от българския народ са изключени от достъп до образование и здравни услуги. Каква икономика ще развиваме, ако в следващите години в Европа има мир, каза още вицепрезидентът.

"Гражданите няма какво да ни попитат освен това как запазихме конституцията. Няма как интелектуалците да не ни попитат какво направихме за социалната държава, има ли социална сигурност, има ли духовна сигурност. Това е задача на президентската институция", подчерта Попова.

Според нея има желание от министър-председателя да наложи стабилност в управлението, но това не било достатъчно. "Той го знае и затова е притеснен. Стабилността, освен стабилност в самото управление, значи и стабилност у хората. Да не пътуваме в розови облаци и да не си създаваме илюзорни представи за стабилност", коментира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews