Маргарита Попова: Няма нищо страшно армията да помага на границата

OFFNews 12 януари 2015 в 15:28 3204 3

Няма нищо страшно, ако армията предостави помощ, логистика за МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегални миграционни потоци, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Това, според вицепрезидента, би било в полза на съседните държави и най-вече на Турция. Попова предложи България и Турция да обсъдят този въпрос.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков поиска помощ от армията за справяне с имиграционния натиск по българо-турската граница. Президентът Плевнелиев от своя страна заяви, че не би допуснал армията да застане на границата. Според него идеята Българската армия да охранява границата с Турция не е добра и може да предизвика международен скандал.

"Аз няма да тълкувам изказванията на различни политици и не бих искала по никакъв начин да ги конфронтирам. Ако сте прочели внимателно стенограмата на Министерски съвет, там ще видите, че много човешки, по много добре подбран начин, с добър подход Бойко Борисов и останалите министри са говорили обстойно по този въпрос, след което са стигнали до извода, че това, което се прави всъщност представляват временни мерки и добро взаимодействие между институциите", коментира Маргарита Попова различните мнения, които се чуха за това трябва ли или не трябва армията да се включи в охраната на границата ни.

Според вицепрезидента Турция няма да се разсърди, ако седнат външните министри, министър-председателите или държавните глави на двете държави и се говори за това как да се предотврати нелегалната миграция. "От това страда и Турция, страдаме и ние", каза Попова.

По думите й, големият проблем, не само на България, а и на цяла Европа, във връзка с кървавите атаки в Париж, е подценяването на работата с интеграцията, с бежанските потоци и имигрантите. "Това е огромен труд, изискват се огромни средства. Това засяга всички министерства – и здравно министерство, и социално министерство, и МВР. Комплексна работа е нужда с тези хора, за да станат равноправни граждани. Изглежда Европа подцени тези въпроси от преди години и за съжаление сега има толкова тревожни събития, които няма да намаляват, но ние трябва да се подготвяме, защото това е светът – мобилен, понякога агресивен, понякога недружелюбен, но затова пък са избраниците на народа, да предугаждат опасностите и да намират най-добрия начин, за да бъдат те предотвратени", обобщи вицепрезидентът Маргарита Попова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!