Манолова с остри критики към МРРБ: Целта е далаверите в АПИ да бъдат заметени

Изправи се.БГ ще върне разликата в субсидията до 1 лв. в държавния бюджет. Подкрепя действията на министрите Кирил Петков и Асен Василев

OFFNews 31 май 2021 в 13:33 6481 0

Свидетели сме на едни назначения, които будят повече въпроси, отколкото отговори. Не е ясно тримата нови членове на УС на АПИ с каква експертиза разполагат, кой ги е предложил, какво се очаква от тях. Намерението е следите да бъдат заметени, а информацията - прикрита.

Това заяви пред журналисти лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова, която обяви и че ще поиска среща с министъра на регионалното развитие и благоустройство. 

"Ще зададем въпроси и за назначението на г-н Калинов в ДНСК. Правят се едни назначения, които не са обвързани с ясни намерения ситуацията в АПИ да бъде променена", каза още тя. 

Манолова допълни, че има притеснения за това как се работи по информацията от Комисията по ревизията и по сигналите, които бяха изпратени за работата на "Автомагистрали" и АПИ.

"Става дума за 5 млрд. лева, които се разпределят за пътно строителство без обществени поръчки", категорична е тя. 

От думите й стана ясно, че един от досегашните ръководители е преназначен за директор на една от най-важните дирекции в АПИ - по поддържане. 

Манолова обяви още, че Изправи се.БГ ще върне в държавния бюджет разликата в субсидията до 1 лв.

"Ще се срещнем с министъра на правосъдието, за да обсъдим процедурата, с която можем да върнем партийната субсидия от 1 лв. на глас. Както заявихме и в парламента, Изправи се.БГ ще върне разликата в субсидията до 8 лв. в държавния бюджет", каза още тя. 

Освен това тя ще обсъди с министъра и състоянието на затворите, за издевателствата там. 

Манолова ще направи срещи с министрите на енергетиката и на регионалното развитие.

"Предстои повишаване на тока с над 4%. Разполагаме със сигнали как се раздуват разходите на едно от енергийните дружества. Смятаме, че искането за вдигане цената на тока е немотивирано, необосновано, ощетява българите и ще настояваме министъра на енергетиката чрез ВАП да предприеме действия за атакуване на тези решения", посочи лидерът на "Изправи се.БГ". 

По думите й е некоректно, несправедливо и нечестно това, че цената на парното в София ще бъде повишена с над 14%. "Топлофикациите реализираха 21 млн. плюс от разликата на цената на природния газ. Тези пари потънаха в ТЕЦ-овете, а хората плащаха по-високо парно и ще продължат да плащат", категорична е Манолова. 

Тя отбеляза и, че движението подкрепя действията на една голяма част от министрите, защото съвпадат с очакванията на гражданите. "Виждате, че сериозна ревизия и изваждане на адекватни данни за състоянията бяха предприети от министъра на икономиката за ББР", посочи още Манолова. 

"Подкрепяме действията на Кирил Петков. Същото се отнася и за финансовия министър. Това са двама министри, които действат решително. Решително действа и министърът на вътрешните работи. Там се предприемат и кадрови промени, които е нормално", каза тя.

По думите й ГЕРБ много се възмущават от тези промени, но трябва да си спомнят какво направиха през 2019 г. - "изметоха всички шефове в целия сектор. Беше направена чистка, която никога не е правена. Ако искаме службите да действат в интерес на гражданите, да спазват закона, да противодействат на корупцията, следва да се осъществява граждански контрол". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!